Operatorii de transport gaze din Ucraina și Ungaria au semnat un nou acord de interconectare

Operatorii de transport gaze din Ucraina și Ungaria au semnat un nou acord de interconectare
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 30 apr 2020

Operatorii sistemelor de transport gaze din Ucraina, Gas TSO, și Ungaria, FGSZ, au semnat un nou acord de interconectare, prin care cele două puncte de interconectare existente, Beregovo și Beregdaróc, sunt unite într-unul singur, virtual, cu o capacitate de aproximativ 1 TWh/zi în ambele sensuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În România, Transgaz încă nu a semnat un nou acord de interconectare cu operatorul ucrainean, în prezent România primind gaz rusesc pe ruta ucraineană prin conducta 1 a fostului coridor interbalcanic, folosit până acum pentru tranzitul gazelor rusești către statele din Balcani și Turcia. Cum, de la începutul anului, Turcia, Bulgaria, Grecia și Macedonia se alimentează direct din Turkstream, prin România nu mai tranzitează niciun metru cub de gaz rusesc. Fapt care reduce cu două treimi veniturile din tranzitul internațional ale Tranzgaz dat și cu 65% profitul estimat pentru 2020, compania română mai având doar un contract valabil până în 2022 cu Gazprom pe conducta 3 Isaccea-Negru Vodă de tip “ship or pay”.

Negocierile dintre operatorii de transport din Ucraina și Ungaria au durat 3 luni, în timp ce cele dintre Transgaz și operatorul ucrainean au fost inițiate (dar nu și finalizate) de acum 3 ani.

Christina Verchere (OMV Petrom): Cererea de carburanți se va reduce abrupt cu 45% în trimestrul al doilea și cu 20% pe întreg anul. Scăderi de 10-20% la gaze și de 5-10% la electricitate CITEȘTE ȘI Christina Verchere (OMV Petrom): Cererea de carburanți se va reduce abrupt cu 45% în trimestrul al doilea și cu 20% pe întreg anul. Scăderi de 10-20% la gaze și de 5-10% la electricitate

Acordul de interconectare dintre Ungaria și Ucraina intră în vigoare pe 1 mai, iar licitațiile de alocare în nou punct, VIP "Bereg”, se vor face pe platforma RBP.

Capacitățile de transport vor fi de aproximativ 40,6 GWh/h (975 GWh/zi) în ambele sensuri. Dacă în direcția Ungaria-Ucraina, întreaga capacitate va fi intreruptibilă, în direcția opusă, Ucraina-Ungaria 21,5 Gwh/h reprezintă capacitate fermă și 19,1 capacitate intreruptibilă.

Volumul gazelor rusești care au intrat în România din Ucraina s-a redus cu 90% în primul trimestru al acestui an, prin punctul de interconectare Orlovka-Isaccea fiind importate doar 300 de milioane de metri cubi, a anunțat operatorul sistemului de transport din Ucraina, Gas TSO. Spre deosebire de anii trecuți, când gazul care intra în România prin acest punct era destinat majoritar alimentării statelor balcanice, în 2020, toată cantitatea de gaz exportată în acest an de Ucraina în România a avut ca destinație acoperirea consumului intern.

viewscnt
Afla mai multe despre
gas tso
fgsz
ucraina
ungaria