Veste proastă pentru Transgaz: Cantitatea de gaze rusești care a intrat în România în acest an din Ucraina s-a redus cu 90% și a acoperit exclusiv consumul intern

Veste proastă pentru Transgaz: Cantitatea de gaze rusești care a intrat în România în acest an din Ucraina s-a redus cu 90% și a acoperit exclusiv consumul intern
scris 13 apr 2020

Volumul gazelor rusești care au intrat în România din Ucraina s-a redus cu 90% în primul trimestru al acestui an, prin punctul de interconectare Orlovka-Isaccea fiind importate doar 300 de milioane de metri cubi, a anunțat operatorul sistemului de transport din Ucraina, Gas TSO. Spre deosebire de anii trecuți, când gazul care intra în România prin acest punct era destinat majoritar alimentării statelor balcanice, în 2020, toată cantitatea de gaz exportată în acest an de Ucraina în România a avut ca destinație acoperirea consumului intern.

Reducerea volumului de gaz care a tranzitat România va influența negativ veniturile Transgaz din tranzitul internațional, în prezent, operatorul român nemaîncasând tarife de la Gazprom decât pe firul al 3-lea Isaccea-Negru Vodă, pe care are semnat un contract de tip Ship or Pay până în 2023.

De la începutul anului, prin cele trei conducte de tranzit din Dobrogea nu a curs nicio moleculă de gaz rusesc.

CEO-ul Gazprom i-a transmis lui Putin că e optimist pentru exporturile de gaze în Europa în a doua parte a anului. România și-a majorat cu peste 75% importurile de gaze rusești în 2019 CITEȘTE ȘI CEO-ul Gazprom i-a transmis lui Putin că e optimist pentru exporturile de gaze în Europa în a doua parte a anului. România și-a majorat cu peste 75% importurile de gaze rusești în 2019

Drept urmare, Transgaz se așteaptă să încaseze în 2020 doar o treime din veniturile realizate anul trecut din transportul internațional de gaze, ceea ce va reduce profitul companiei cu 65%, ca urmare a reconfigurării traseului gazelor rusești către Balcani de la 1 ianuarie 2020.

Și gazul exportat din Ucraina în Republica Moldova a suferit o reducere, însă numai de 10%, ruta ucraineană fiind în continuare singura rută de alimentare cu gaz a statului moldovean. În primele 4 luni ale anului, Republica Moldova a importat 900 milioane de metri cubi gaz rusesc pe ruta ucraineană.

Potrivit Gas TSO, scăderea volumelor de gaz care au străbătut fostul Coridor Transbalcanic a fost cauzată de lansarea Turkstream, care a devenit principala rută de alimentare cu gaz rusesc a statelor balcanice (Bulgaria, Grecia, Macedonia și Turcia).

În ceea ce privește alimentarea cu gaze a celorlalte state europene, din vest, aceasta s-a făcut în continuare prin intermediul conductelor ucrainene.

În martie, prin sistemul de conducte din Ucraina au tranzitat nu mai puțin de 4,6 miliarde de metri cubi de gaz, în creștere cu 18% față de luna precedentă și cu 36% sau 2,6 miliarde peste volumul tranzitat în martie 2019.

Drept urmare, de la începutul anului, au tranzitat Ucraina cu destinația UE și Republica Moldova 11,1 miliarde de metri cubi de gaz. Volumul este unul cu 52% mai redus decât cel din primul trimestru al anului precedent

Potrivit noului contract semnat de Gazprom cu Gas TSO, de tip Ship or Pay, compania rusească este obligată să plătească tarife pentru un volum anual de 65 miliarde metri cubi de gaz, indiferent de cantitatea care va tranzita efectiv Ucraina.

Începând din prima parte a anului trecut, companiile din România au preferat ruta ungară pentru a importa gaze drusești, ca urmare a faptului că prețul acestora era unul de hub și nu indexat în funcție de prețul petrolului.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
importuri
ucraina
tranzit
coridorul transbalcanic
tranasgaz