OTP Bank s-ar putea retrage din Rusia

OTP Bank s-ar putea retrage din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2022

Grupul maghiar OTP Bank, deținătoarea unei participații de 97,9% din OTP Bank Rusia, a anunțat că are în vedere părăsirea pieței ruse, indicând drept principal motiv riscul de lichiditate al băncii subsidiare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Potrivit publicației financiare moscovite Kommersant, filiala rusă a băncii maghiare activează în principal pe segmentul creditării riscante negarantate către populație, atrăgând fonduri mai ales de la persoane fizice.

Grupul maghiar a precizat că în prezent nu asigură niciun fel de finanțare subsidiarei de Rusia, și a anunțat că își va reduce portofoliul de împrumuturi corporative în Rusia și că nu va investi în titluri de stat rusești.

Portofoliul de credite corporative era la jumătatea anului trecut de 23,5 miliarde de ruble, mai puțin de 22% din portofoliul total de credite.

“Există un risc de lipsă de lichiditate pentru subsidiara rusă, care ar putea necesita finanțare suplimentară”, a declarat Shandor Chani, director executiv al OTP Bank.

Cu toate acestea, OTP Bank Rusia a precizat pentru Kommersant, că nu întâmpină dificultăți de lichiditate, finanțarea provenind în principal din surse locale.

În plus, la jumătatea anului 2021, OTP Bank Rusia era în poziție de creditor net al companiei-mamă.

Pe 15 martie, agenția internațională Fitch Ratings a retrogradat ratingul filialei OTP Bank din Rusia la CC.

OTP Bank este prezentă și în România, subsidiara sa locală încheind anul 2021 cu un profit net de 58 de milioane de lei, dublu față de cel din anul precedent. Volumul de credite performante în sold a crescut cu o cincime.

În 2021, OTP Group a înregistrat un profit net consolidat ajustat de 456 miliarde de forinți (6,27 miliarde de lei), iar profitul contabil a fost de 497 de miliarde de forinți (6,8 miliarde de lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
otp
retragere
rusia