Parlamentul ceh a aprobat un deficit bugetar record de 21,1 miliarde de dolari pentru 2020, de peste 12 ori mai mare față de cel anterior pandemiei de coronavirus

Parlamentul ceh a aprobat un deficit bugetar record de 21,1 miliarde de dolari pentru 2020, de peste 12 ori mai mare față de cel anterior pandemiei de coronavirus

Andrej Babis

Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2020

Camera inferioară a Parlamentului din Cehia a adoptat miercuri un plan al guvernului care prevede un deficit bugetar al guvernului central record de 500 de miliarde de coroane (21,11 miliarde de dolari) pentru 2020, de peste 12 ori mai mare față de ținta anterioară pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deficitul va fi echivalent cu aproximativ 9% dn PIB-ul anticipat în 2020. Acest deficit nu include impactul bugetelor locale, sistemului de sănătate și altor părți din sectorul public care sunt incluse în finanțele  publice totale, scrie News.ro.

Record la RCS&RDS - și-a dublat profitul net, cel mai bun rezultat din ultimii 12 ani CITEȘTE ȘI Record la RCS&RDS - și-a dublat profitul net, cel mai bun rezultat din ultimii 12 ani

Măsura, care majorează deficitul bugetar de la nivelul anterior de 300 de miliarde de coroane, este a treia de acest timp adoptată din luna martie, când guvernul a decis oprirea majorității activităților zilnice și de afaceri din țară, din cauza noului coronavirus.

În timp ce majoritatea restricțiilor au fost ridicate, banca centrală anticipează un declin al PIB de 8% în acest an, înaintea de o redresare de 4% în 2021.

”Consider că este un buget care menține locurile de muncă și susține investițiile, ceea ce este benefic pentru toți cetățenii acestei țări”, a afirmat premierul Andrej Babis în Parlament.

Consiliul bugetului de stat a apreciat că creșterea puternică a deficitului este  prematură.

Cu toate acestea, Cehia are spațiu să crească datoriile, după ce le-a scăzut în ultimii câțiva ani la 30,8% din PIB, comparativ cu o  medie europeană de 79,3% din PIB.

Guvernul premierului Babis a promis măsuri de susținere a economiei de aproximativ 1.200 de miliarde de coroane, majoritatea prin intermediul împrumuturilor comerciale susținute de stat și a garanțiilor.

Companiile s-au plâns că ajutoarele au venit prea încet și uneori sunt dificil de obținut.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
cehia