Petrolul rusesc are o pondere mai mare în importurile Cehiei în pofida obiectivului autorităților de la Praga

Petrolul rusesc are o pondere mai mare în importurile Cehiei în pofida obiectivului autorităților de la Praga
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 sep 2023

Ponderea petrolului rusesc în importurile de petrol ale Cehiei a crescut în prima jumătate a acestui an, a informat luni compania MERO, operatorul rețelei de conducte petroliere din Cehia, în pofida planului autorităților de la Praga de a nu mai depinde de livrările de țiței rusesc, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit MERO, petrolul rusesc a reprezentat 65% din importurile totale de petrol ale Cehiei în prima jumătate a acestui an, față de 56% în întregul an 2022 și 49% în 2021, scrie Agerpres.

Boloș confirmă: Am renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat CITEȘTE ȘI Boloș confirmă: Am renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat

Cehia importă petrol prin oleoductul Drujba via Ucraina, precum și prin conducta IKL care face legătură cu oleoductul TAL din Germania.

"Ponderea importurilor de petrol din Rusia (via conducta Drujba) versus importurile din alte țări (via conducta IKL) a fost de 65,35% în prima jumătate a anului", a informat MERO.

Principalul client al MERO este compania de rafinare ORLEN Unipetrol, o divizie a grupului polonez PKN ORLEN, care operează cele două rafinării din Cehia, amplasate la Litvinov și Kralupy.

Cehia poate importa petrol rusesc prin conducte, grație unei excepții de la sancțiunile introduse la finele anului trecut de Uniunea Europeană, pentru că această țară nu poate să își acopere în prezent totalitatea necesarului său de șapte milioane de tone de petrol pe an din rute alternative prin conductele IKL și TAL.

Compania de stat MERO a început lucrările la extinderea capacității de transport a oleoductului TAL, care ar urma să permită Cehiei să renunțe complet la livrările de petrol rusesc, începând de la mijlocul intervalului 2024/2025.

Compania de rafinare ORLEN Unipetrol nu a dorit să comenteze informațiile referitoare la creșterea ponderii petrolului rusesc în importuri, dar a precizat că operează în conformitate cu toate reglementările. De asemenea, ORLEN Unipetrol a informat că pregătește rafinăria sa de la Litvinov, care are o capacitate anuală de procesare de 5,4 milioane de tone de țiței și în prezent funcționează pe bază de petrol rusesc, să facă trecerea la alte tipuri de țiței și această tranziție ar urma să se finalizeze în același moment în care se va termina și modernizarea conductei TAL

"În luna octombrie vom derula teste timp de o lună la rafinăria Litvinov, perioadă în care vom testa o tehnologie de producție care vizează procesarea de țiței non-rusesc", a informat ORLEN Unipetrol, adăugând că va folosi diferite tipuri de țiței din Orientul Mijociu, America de Sud și Marea Nordului.

Viktor Orban le-a transmis apropiaților într-o întâlnire cu ușile închise că vrea să utilizeze combustibil francez în locul celui rusesc la centrala nucleară de la Paks CITEȘTE ȘI Viktor Orban le-a transmis apropiaților într-o întâlnire cu ușile închise că vrea să utilizeze combustibil francez în locul celui rusesc la centrala nucleară de la Paks

Cehia are nevoie de aproximativ 7-8 milioane de tone de petrol anual, necesar care până acum a fost împărțit între livrările care au venit prin TAL și cele prin conducta Drujba, care pornește din Rusia.

Guvernul ceh vrea să elimine complet dependența de petrolul rusesc în următorii ani și astfel să pună capăt excepției de care beneficiază de la embargoul introdus anul trecut de Uniunea Europeană, cu privire la importurile de petrol din Rusia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
rusia
cehia