Polonia va reduce taxele pentru a atenua impactul inflației

Polonia va reduce taxele pentru a atenua impactul inflației
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2021

Polonia va reduce taxele pentru benzină, gaze naturale și electricitate și, de asemenea, va distribui bani gospodăriilor, în cadrul unui program în valoare de până la 10 miliarde de zloți (2,54 miliarde de dolari) destinat să îi ajute pe polonezi să facă față inflației ridicate, a declarat joi premierul Mateusz Morawiecki, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Rata inflației în cea mai mare economie din Europa emergentă a atins un nivel fără precedent în ultimele două decenii. Aceasta a afectat bugetele gospodăriilor, o problemă pentru Guvernul de la Varșovia care se laudă cu faptul că a majorat puterea de cumpărare a cetățenilor obișnuiți prin ajutoare sociale generoase și creșterea salariului minim, scrie Agerpres.

Ungaria va renunța la vaccinurile anti-Covid „estice” CITEȘTE ȘI Ungaria va renunța la vaccinurile anti-Covid „estice”

"Guvernul polonez acționează pentru a diminua, pentru a crea un tampon împotriva acestei creșteri a inflației", a spus joi premierul Mateusz Morawiecki, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, acciza la benzină va fi redusă până la nivelul minim permis de Uniunea Europeană, timp de cinci luni, începând cu data de 20 decembrie. De asemenea, Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la gaze naturale va fi redusă și ea, de la 23% până la 8%, începând din luna ianuarie și până în luna martie. Similar, TVA la energie electrică va fi diminuată în primele trei luni ale anului următor, de la 23% până la 5%.

Suplimentar, gospodăriile poloneze vor primi sprijin financiar sub forma unor plăți care vor depinde de venit și care vor fi făcute în două tranșe pe parcursul lui 2022.

Guvernele din Europa și din întreaga lume se confruntă cu presiuni similare din partea inflației, ca urmare a creșterii prețurilor globale la energie și a perturbărilor apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare din cauza pandemiei de coronavirus și a carantinelor impuse pentru a opri răspândirea virusului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
taxe