Postul de radio Ecoul Moscovei, blocat în Rusia, și-a reluat activitatea de la Berlin

Postul de radio Ecoul Moscovei, blocat în Rusia, și-a reluat activitatea de la Berlin
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2022

Blocat în Rusia de la debutul invaziei Ucrainei, radioul Eho Moskvî (Ecoul Moscovei) și-a reluat emisiunile de la Berlin pentru a combate "propaganda" regimului lui Vladimir Putin.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Emblematicul post de radio Eho Moskvî a anuțat la începutul lunii martie, ca și alte mass-media independente ruse, că întrerupe activitatea în fața acțiunilor ca urmare a ofensivei ruse în Ucraina, scrie News.ro.

Jeff Bezos avertizează - Este timpul să ne pregătim pentru vremuri mai dificile în economia SUA CITEȘTE ȘI Jeff Bezos avertizează - Este timpul să ne pregătim pentru vremuri mai dificile în economia SUA

Unii dintre angajații săi au reușit de atunci să ajungă în alte țări, precum Lituania, Letonia, Georgia și chiar Germania.

Este și cazul redactorului-șef adjunct, Maxim Kurnikov, 38 de ani, care a ajuns la Berlin și a reușit să producă un flux audio accesibil într-o aplicație.

"Funcționează ca un post de radio", a explicat el pentru AFP, în legătură cu noul post, numit simplu Eho și ale cărui emisiuni au început luni.

Succesul a fost imediat, potrivit creatorului său, care asigură că face parte dintre cele maidescărcate aplicații în Rusia. Autoritățile de la Moscova au încercat să-l blocheze dar fără succes.

În jur de 125 de persoane lucreau până la începutul lui 2022 în Rusia pentru Eho Moskvî. Printre cei care au reușit să părăsească țara, mulți jurnaliști au încercat apoi să-și continuie munca prin Youtube.

"Am reunit toate canalele de Youtube ale echipei noastre și am realizat un flux audio al acestora”, spune Kurnikov. Echipa reușește astfel să ofere transmisii live timp de zece până la douăsprezece ore pe zi. Reluările completează programul în rest.

Un site web și două canale Telegram fac, de asemenea, parte din noul proiect, accesibile în Rusia prin intermediul aplicației și fără a fi nevoie măcar să modifice VPN-ul pentru a evita blocarea site-urilor.

"Vrem să oferim cititorilor și ascultătorilor noștri o imagine completă a ceea ce se întâmplă în Rusia", explică Maxim Kurnikov.

În prezent, la proiect iau parte un total de 20 de jurnaliști, cărora li s-ar putea alătura în curând alte zece persoane, potrivit lui Kurnikov. Jumătate din echipă ar trebui să lucreze în birouri din capitala Germaniei și chiar într-un studio, finanțat din donații.

Scriitorul german de origine rusă Vladimir Kaminer, un fidel ascultător de radio, a susținut activ noul proiect. Când a aflat că Maxim Kurnikov se află în Germania, l-a adus la Berlin.

"M-am gândit că ar fi grozav ca cineva să vorbească cu rușii din Europa", spune scriitorul în vârstă de 55 de ani, denunțând "propaganda de stat” care a însoțit invazia Ucrainei.

Începutul ofensivei ruse și reprimarea oricărei critici îndreptate împotriva armatei sau a politicii lui Putin au determinat multe mass-media la suspendare și exil.

Postul de televiziune independent Dojd și-a suspendat astfel activitatea după blocarea site-ului său. Și site-ul de știri Znak a făcut la fel.

Site-ul The Village, care a fost o referință pe agenda culturală la Moscova, a luat, la rândul său, decizia de a-și reloca activitatea la Varșovia, în Polonia. Novaia Gazeta, al cărei redactor-șef a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021, propune o nouă ediție de la Riga.

Dar nu toți jurnaliștii au părăsit Rusia. Redactorul-șef al revistei Echo of Moscow, Alexei Venediktov, de exemplu, a rămas în Rusia de unde gestionează un canal de Youtube care face și parte din noul proiect.

"Faptul că încă ne păstrăm vocile în Rusia este cel mai important lucru pentru noi", subliniază domnul Kournikov.

Acesta este însă nevoit să rămână pentru moment la Berlin de unde prezintă și un format pentru canalul de televiziune al popularului cotidian Bild, difuzat pe canalele Youtube și Telegram în limba rusă.

În Rusia, jurnalistul a denunțat într-adevăr ofensiva, care a devenit o infracțiune pedepsită cu închisoarea. Kurnikov este, în plus, ofițer de rezervă și, prin urmare, cel mai probabil ar fi mobilizat pentru a lua parte la un război împotriva căruia luptă.

viewscnt
Afla mai multe despre
post de radio
ecoul moscovei