Premierul Greciei le-a promis fermierilor eleni protestatari că PPC, noul proprietar al Enel România, le va factura curentul electric consumat la vară cu discount de 10%

Premierul Greciei le-a promis fermierilor eleni protestatari că PPC, noul proprietar al Enel România, le va factura curentul electric consumat la vară cu discount de 10%
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2024

Premierul Greciei,  Kyriakos Mitsotakis, a anunțat în Parlamentul țării mai multe măsuri de sprijin pentru fermierii eleni, care protestează în stradă la fel ca cei din alte țări din Europa, inclusiv România. Printre acestea se numără reducerea prețului energiei electrice utilizate în agricultură la vară, perioadă de vârf de consum în sector, în principal pentru irigații, dar și prelungirea anul acesta a reducerii accizei la motorina folosită în activitățile agricole.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primă fază, PPC va oferi un discount suplimentar de 10% pentru consumul de energie (din agricultură – n.r.), din mai până în septembrie, luni cu consum mare″, a spus Mitsotakis, citat de presa elenă. 

Tranzacție - Fabrica din România a Jolly Scarpe, cumpărată de americani CITEȘTE ȘI Tranzacție - Fabrica din România a Jolly Scarpe, cumpărată de americani

Fermierii greci nu par a fi fost impresionați de promisiunile premierului. Ei au decis să-și intensifice mișcările de protest, prin blocarea simultană a drumurilor naționale și a vămilor, începând de joi, și prin organizarea unui miting cu tractoare la Atena, săptămâna viitoare.

Printre revendicările lor se numără eliminarea tuturor taxelor pe motorină și asigurarea de energie electrică pentru agricultură la preț de 7 eurocenți/kWh (echivalentul a circa 0,35 lei/kWh).

SCRISOARE a consultanților fiscali către Iohannis: Proiectul lui Ciolacu și Ciucă privind evaziunea este interpretabil și plin de erori. Probleme de logică și contradicții: lovește contribuabilii de bună credință CITEȘTE ȘI SCRISOARE a consultanților fiscali către Iohannis: Proiectul lui Ciolacu și Ciucă privind evaziunea este interpretabil și plin de erori. Probleme de logică și contradicții: lovește contribuabilii de bună credință

Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie energetică și cel mai mare furnizor de profil din Grecia. Principalul său acționar, fără să fie majoritar, este statul elen, cu peste 34% din capital. PPC a finalizat anul trecut preluarea principalelor active și operațiuni din România ale italienilor de la Enel, printre care cele de distribuție, furnizare și producție de electricitate.

PPC este acuzată de autoritățile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene că a vândut electricitate pe piața angro sub costuri, pentru a exclude rivalii, în perioada 2013-2019.

Mitsotakis a adăugat că Guvernul său își propune reducerea costurilor cu energia în agricultură cu cel puțin 30% în următorii 10 ani.

FOTO e-Factură a depășit astăzi pragul de 100 de milioane de facturi transmise. O îmbunătățire adusă azi - e-Factură generează direct PDF CITEȘTE ȘI FOTO e-Factură a depășit astăzi pragul de 100 de milioane de facturi transmise. O îmbunătățire adusă azi - e-Factură generează direct PDF

″Pentru a face asta, trebuie să putem să subvenționăm instalarea de panouri fotovoltaice cu sisteme de stocare, pe bază de contracte de livrare de energie bilaterale pe termen lung″, a arătat premierul grec.

Liderul de la Atena a mai anunțat că un astfel de program de sprijin dedicat fermierilor va fi lansat în curând, cu un buget total de 30 milioane euro și cu creșterea puterii panourilor subvenționate de la 10 la 50 kW.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste fermieri
ppc enel
reducere preț energie agricultură
măsuri sprijin fermieri
ppc preț energie