Premierul ucrainean Volodimir Groisman demisionează în urma învestirii lui Zelenski, care dizolvă Parlamentul și convoacă alegeri legislative anticipate

Premierul ucrainean Volodimir Groisman demisionează în urma învestirii lui Zelenski, care dizolvă Parlamentul și convoacă alegeri legislative anticipate
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2019

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a demisionat luni, relevând astfel dezacorduri cu noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Am decis să demisionez imediat după (ședința) Consiliul Miniștrilor, miercuri”, a declarat șeful Guvernului ucrainean pentru presă, scrie News.ro

Zelenski, învestit președinte al Ucrainei luni, a anunțat imediat alegeri legislative anticipate, atacând o clasă politică ostilă unui novice care a promis să transforme o țară aflată în război și în dificultate economică.

VIDEO Liderul Partidului britanic pentru Brexit, atacat cu... milkshake CITEȘTE ȘI VIDEO Liderul Partidului britanic pentru Brexit, atacat cu... milkshake

Învestirea lui Zelenski, un umorist în vârstă de 41 de ani, drept cel maitânăr președinte al Ucrainei postsovietice, deschidea o nouă eră în acest stat independent de mai puțin 30 de ani.

Ales prin capitalizarea neîncrederii ucrainenilor față de elitele lor, cu ajutorul unor promisiuni de a pune capăt corupției și de a ”sparge sistemul”, el are de înfruntat o sarcină uriașă, în contextul unui război cu separatiști proruși, soldat cu 13.000 de morți în cinci ani, fără ca o soluție politică să se contureze, și a unei capacități de acțiune foarte limitată, din cauza lipsei ”trupelor” politice.

”Dizolv Parlamentul”, a tunat el, într-un discurs de învestire, în hemiciclu, îndemnându-i pe miniștri să demisioneze, în pofida faptului că legea obligă Guvernul să plece doar în urma unor alegeri legislative.

În replică, premierul Volodimir Groisman, aflat în post de trei ani, și-a anunțat demisia luni seara, scoțând în față dezacordurile cu noul președinte, fără să le prezinte.

”Consider că, prin declarația sa, el își asumă întreaga responsabilitate în fața amenințărilor” la adresa țării, a declarat Groisman.

Potrivit unor observatori, decizia sa, care este necesar să fie aprobată de către Parlament, îi va permite să poarte mai liber o campanie electorală în vederea alegerilor legislative, poziționându-se drept adversar al lui Zelenski.

Acesta din urmă caută să profite de impusul victoriei sale zdrobitoare (73% din voturile exprimate), pentru a obține o victorie în alegerile legislative anticipate, fără să aștepte scrutinul prevăzut în octombrie.

Partidul ”Servitorul Poporului” este creditat, pentru moment, cu până la 40% din intențiile de vot în ultimele sondaje.

Criticii președintelui denunță ”arbitrariul juridic” și o decizie neconformă Constituției, însă unii dintre ei ș-au anunțat imediat participarea în alegerile legislative - care ar putea avea loc în iulie.

Volodimir Zelenski s-a angajat să mențină direcția prooccidentală a acestei foste republici societice. Însă programul său rămâne vag, iar echipa sa larg necunoscută până în prezent. El nu a făcut vreo nominalizare sau vreun anunț al unui candidat în vreun post oficial.

Mulți se întreabă cu privire la capacitatea sa de a conduce o țară care se confruntă cu provocări imense - în primul rând cu războiul.

”TERMINAREA” RĂZBOIULUI

”Prima noastră sarcină este să ajungem la o încetare a focului în Donbas” , un bazin al huilei, aflat în parte sub controlul separatiștilor proruși, în estul țării, a dat el asigurări într-un discurs de învestire, provocând o salvă de aplauze a deputaților. ”Noi nu am început acest război, dar noi îl vom termina”.

”Sunt pregătit de tot”, ”să-mi pierd popularitatea”, inclusiv ”postul, pentru a obține pacea” și ”să reiau teritoriile pierdute” - Donbasul și Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a mai dat asigurări Zelenski, care a venit pe jos la Parlament de la domiciliu, situat în apropiere, făcând selfie cu susținători comasați de-a lungul unor bariere.

El a respectat, apoi, ritualul învestirii, a depus jurământul, cu mâna dreaptă pe Constituția acestei țări ondependente din 1991, și o Evanghelie din secolul al XVI-lea.

”Toată viața mea am încercat să fac totul pentru ca ucrainenii săzîmbească (...). În următorii cinci ani, am să fac totul pentru ca să nu plângeți”, a spus Zelenski, care promite să se limiteze la un singur mandat prezidențial.

PUTIN AȘTEAPTĂ SĂ-L FELICITE

Scena a avut deja loc pe micul ecran, în serialul de televiziune ”Servitorul poporului”, în care Zelenski încarnează un profesor de istorie ales brusc președinte.

De această dată, însă, ea este reală, în pofida faptului că era puțin imaginabilă în urmă cu câteva luni. Puțini l-au luat în serios pe actor și umorist atunci când  și-a anunțat candidatura, la 31 decembrie. Însă, în urma unei campanii fără precedent, care s-a jucat în principal pe rețele de socializare, el l-a zdrobit pe predecesorul său Petro Poroșenko.

Ales în urmă cu cinci ani, în urma unei revolte proeuropene a mișcării Maidam, Poroșenko a condus țara într-o perioadă critică a istoriei sale, după anexarea crimeei și izbucnirea războiului în est. I se reproșează faptul că nu a făcut suficient împotriva corupției endemice.

Aliații Kievului au primit călduros alegerea lui Zelenski, însă Rusia, acuzată de Kiev și Occident de faptul că-i susține militar pe separatiștii proruși, a anunțat că nuintenționează să-și schimbe politica față de Ucraina.

Niciun oficial rus nu a fost invitat la învestire.

Vladimir Putin aștepată ”primele sale succese în normalizarea relațiilor ucraineano-ruse” pentru a-l felicita, s-a limitat să spună un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

viewscnt
Afla mai multe despre
volodimir groisman
volodimir zelenski
ucraina