Președintele Serbiei a ordonat ridicarea nivelului de alertă al armatei, pe fondul tensiunilor cu Kosovo

Președintele Serbiei a ordonat ridicarea nivelului de alertă al armatei, pe fondul tensiunilor cu Kosovo
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2022

Ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, a anunțat că președintele Aleksandar Vucic, în calitate de comandant-șef, a ordonat ridicarea gradului de alertă al forțelor armate ale țării pentru ca acestea să poată îndeplini orice sarcină, relatează agenția sârbă de presă Tanjug.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Bineînțeles, nimeni nu vrea niciun fel de conflicte sau războaie și nimeni nu intenționează să joace astfel de jocuri. Serbia este o țară serioasă și ia toate măsurile pentru a putea răspunde oricărei situații provocatoare și oricărei potențiale probleme”, a declarat Vucevic într-o emisiune de televiziune, scrie Agerpres.

Metav investește 40 de milioane euro într-un proiect rezidențial din nordul Capitalei CITEȘTE ȘI Metav investește 40 de milioane euro într-un proiect rezidențial din nordul Capitalei

El a făcut această declarație ca un comentariu la decizia recentă a premierului kosovar Albin Kurti de a nu da curs apelurilor din partea statelor occidentale privind o amânare cu zece luni a implementării unei reguli conform căreia etnicii sârbi din Kosovo sunt obligați să își schimbe plăcuțele de înmatriculare cu unele locale, o decizie care ar putea agrava tensiunile etnice.

Vucevic a mai declarat că nu crede că premierul kosovar și Pristina pot fi influențați de comunitatea internațională.

El a precizat de asemenea că a participat la o întâlnire a lui Vucic cu o delegație a NATO și a părut că nici Alianța Nord-Atlantică nu își dorește o escaladare, ci o soluție obținută prin dialog.

Vucevic a spus că forțele armate sârbe sunt pregătite să execute orice ordin al lui Vucic în calitate de comandant-șef pentru a proteja Serbia și toți cetățenii săi și pentru a avea grijă de securitatea sârbilor din Kosovo.

„Când Serbia vorbește despre pace și stabilitate, acest lucru nu înseamnă că suntem slabi sau lași și că putem fi umiliți”, a declarat ministrul sârb al apărării.

Încercarea guvernului kosovar de a obliga minoritatea sârbă să-și schimbe vechile plăcuțe de înmatriculare a fost întâmpinată cu o rezistență puternică și uneori violentă anul acesta de către sârbii care trăiesc în nordul Kosovo.

Principalii susținători ai Kosovo, Statele Unite și Uniunea Europeană, i-au cerut public premierului Albin Kurti să amâne implementarea acestei reguli timp de zece luni și să evite tensiunile etnice. Guvernul kosovar le-a dat etnicilor sârbi termen de 60 de zile, începând cu 1 septembrie, pentru a-și monta noile plăcuțe de înmatriculare.

Kurti a declarat că există aproximativ 10.000 de șoferi care trebuie să-și schimbe vechile înmatriculări de autoturisme care datează dinainte de 1999, când Kosovo era încă o provincie a Serbiei.

Se estimează că peste 13.000 de persoane au murit în timpul războiului din Kosovo (1998-1999), când teritoriul făcea încă parte din Serbia aflată sub conducerea lui Milosevic. Kosovo și-a declarat unilateral independența în 2008, însă în jur de 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo refuză să recunoască autoritatea Pristinei.

viewscnt
Afla mai multe despre
serbia
armata