Putin l-a întâmpinat la Kremlin pe "dragul prieten" Xi Jinping. Liderul chinez și-a asigurat gazda că rușii îl vor realege și în 2024

Putin l-a întâmpinat la Kremlin pe "dragul prieten" Xi Jinping. Liderul chinez și-a asigurat gazda că rușii îl vor realege și în 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2023

Liderul chinez Xi Jinping a fost primit la Kremlin de omologul Vladimir Putin, care l-a întâmpinat cu apelativul "drag prieten", în condițiile în care ambele țări încearcă să-și aprofundeze legăturile economice ca o contrapondere utilă la presiunile Occidentului, iar Beijingul vrea să se promoveze ca un potențial mediator al păcii în Ucraina, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Stimate domnule președinte! Dragul meu prieten! Bine ați venit în Rusia, la Moscova!", l-a întâmpinat Putin, zâmbind larg, pe oaspetele său chinez, scrie News.ro.

Angajații Kremlinului - somați să renunțe la iPhone-uri până la finalul lunii. \ CITEȘTE ȘI Angajații Kremlinului - somați să renunțe la iPhone-uri până la finalul lunii. "Fie îl aruncați, fie îl dați copiilor!”

"Mă bucur că am ocazia să vă felicit personal pentru realegerea dumneavoastră în funcția de șef de stat al Chinei. A fost posibil datorită faptului că poporul chinez și reprezentanții acestuia v-au apreciat activitatea din deceniile precedente. În ultimii ani, China a făcut un salt uriaș în dezvoltarea sa. Acest lucru stârnește un interes real în întreaga lume, iar noi suntem chiar puțin geloși pe dumneavoastră", i-a mărturisit liderul de la Kremlin, făcând aluzie la faptul că Xi Jinping a devenit recent primul lider chinez, de la Mao încoace, care stă la putere mai mult de două mandate consecutive.

"China a creat un sistem foarte eficient de dezvoltare a economiei și de consolidare a statului. Este mult mai eficient decât în multe alte țări ale lumii, este un fapt evident. Mecanismele de piață sunt combinate cu un curs politic suficient de încrezător și aduc rezultate vizibile", a remarcat Putin în fața lui Xi Jinping, potrivit unei transcrieri a declarațiilor publicate pe site-ul Kremlinului.

În replică, Xi Jinping i-a spus lui Vladimir Putin că este convins că poporul rus îl va susține și la alegerile prezidențiale care vor avea loc în 2024. "Știu că anul viitor vor avea loc alte alegeri prezidențiale în țara dumneavoastră", i-a spus Xi lui Putin la începutul discuțiilor de la Kremlin. "Datorită conducerii dumneavoastră puternice, Rusia a făcut progrese semnificative în realizarea prosperității țării în ultimii ani. Sunt sigur că poporul rus vă va susține cu tărie în eforturile dumneavoastră bune", a adăugat Xi Jinping.

Putin, care a venit la putere în ultima zi a anului 1999, când Boris Elțîn a demisionat, nu a spus încă dacă va candida sau nu și în 2024, dar cel mai probabil o va face.

Xi, ale cărui cuvinte au fost traduse în limba rusă de un translator, l-a numit, la rândul său, pe Putin "prieten drag", notează Reuters.

Cei doi lideri vor avea luni după-amiază un dineu, care va fi urmat marți de discuții oficiale.

Pe de altă parte, Putin i-a spus,lui Xi Jinping că privește cu respect propunerile Chinei pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, după ce Beijingul a publicat o propunere amplă în 12 puncte pentru a rezolva criza din Ucraina, consolidându-și în același timp relațiile cu Moscova.

Beijingul a respins în repetate rânduri acuzațiile occidentale potrivit cărora ar plănui să înarmeze Rusia, dar spune că dorește un parteneriat energetic mai strâns după ce și-a crescut importurile de cărbune, gaz și petrol rusesc.

Xi este primul lider care se întâlnește cu Vladimir Putin de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis, vineri, un mandat de arestare pe numele său în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Moscova a declarat că această acuzație este una dintre multele "manifestări clar ostile" și a deschis un dosar penal împotriva procurorului CPI și a judecătorilor. Beijingul a declarat, la rândul său, că mandatul reflectă "standarde duble".

Rusia prezintă vizita lui Xi drept o dovadă că are un prieten puternic în confruntarea sa cu un Occident ostil. Pentru Xi, vizita este o pârghie diplomatică inclusiv în relațiile cu Occidentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
rusia
china