Rata inflației din Turcia a ajuns la cel mai ridicat nivel, după cel din septembrie 2002

Rata inflației din Turcia a ajuns la cel mai ridicat nivel, după cel din septembrie 2002
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 ian 2022

Rata anuală a inflației în Turcia a crescut peste așteptări în decembrie, ajungând la cel mai ridicat nivel după cel din septembrie 2002, a anunțat Institutul de Statistică, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În decembrie, rata anuală a inflației a ajuns la 36,08%, de la 21% în noiembrie, în timp ce analiștii se așteptau la 30,6%. Pentru finalul lui 2021, Banca Centrală a Turciei (CBRT) estima o inflație de 18,4%. Creșterea prețurilor de consum în decembrie a fost determinată de avansul prețurilor la transport (53,66%), în timp ce prețurile la alimente și băuturi au urcat cu 43,8%, scrie Agerpres.

Piața desktop-urilor crește, după mulți ani de regres CITEȘTE ȘI Piața desktop-urilor crește, după mulți ani de regres

În ritm lunar, prețurile de consum au crescut luna trecută la 13,58%, în timp ce analiștii se așteptau la 9%.

Anul trecut, lira s-a depreciat cu 44% față de dolar, în ultimii ani moneda Turciei având printre cele mai slabe performanțe din rândul piețelor emergente. Luni, cotația era de 13,6 lire/dolar, după ce anterior moneda se depreciase la 13,92 lire/dolar.

"Datele reflectă cercul vicios al inflației ridicate determinate de majorarea cererii, o tendință periculoasă deoarece Banca Centrală a Turciei a indicat că presiunea asupra prețurilor este determinată de constrângerile legate de aprovizionare și că nu poate lua măsuri pe acest segment. Ratele dobânzilor trebuie majorate imediat în mod agresiv. Până în martie rata inflației ar putea ajunge probabil la 40-50%", a apreciat Ozlem Derici Sengul, partener la compania Spinn Consulting din Istanbul.

În ultimele luni, inflația s-a situat la aproximativ 20%, în urma deprecierii lirei turcești, ca urmare a politicii monetare neortodoxe, scrie Reuters. Moneda Turciei este afectată de solicitările președintelui Recep Tayyip Erdogan la adresa CBRT de scădere a ratelor dobânzilor. Din septembrie, Banca Centrală a Turciei a redus rata la 14%.

Potrivit agenției EFE, Cabinetul turc se va reuni luni și se așteaptă ca la finalul ședinței președintele să anunțe creșteri salariale de peste 25% pentru funcționari și pensionari, începând din această lună. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
inflatie