Războiul din Ucraina ar putea amâna planurile UE vizând agricultura durabilă

Războiul din Ucraina ar putea amâna planurile UE vizând agricultura durabilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2022

Comisia Europeană ar putea amâna publicarea propunerilor sale vizând agricultura durabilă, care erau așteptate săptămâna aceasta, în condițiile în care impactul războiului din Ucraina asupra aprovizionării cu alimente a făcut ca unele state membre să se opună reformării sectorului agricol, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Uniunea Europeană a demarat un proces de modernizare a tuturor sectoarelor pentru ca acestea să devină mai "verzi", inclusiv a celui agricol, care este responsabil pentru aproximativ 10% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului comunitar. Executivul comunitar se gândea la o serie de obiective, precum reducerea la jumătate a utilizării de pesticide până în 2030, și a început să elaboreze legi prin care aceste obiective să devină o realitate, scrie Agerpres.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Cu toate acestea, Reuters susține că în prezent Executivul comunitar analizează o posibilă amânare a două noi propuneri: obiective obligatorii de refacere a naturii și o lege privind pesticide mai sustenabile, care urmau să fie publicate miercuri.

Oficialii UE ar urma să decidă luni asupra calendarului propunerilor, care concurează cu planurile de urgență destinate să răspundă la creșterea prețurilor la energie și a celor cu privire la aprovizionarea cu alimente, după ce invadarea Ucrainei a majorat prețurile la grâu și orz și a generat temeri cu privire la posibile lipsuri.

Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu și peste 50% din cel cu ulei, semințe și șrot de floarea soarelui. În plus, UE importă cantități semnificative de nutreț și îngrășăminte din regiunea Mării Negre.

Miniștrii europeni ai Agriculturii se reunesc luni la Bruxelles pentru un schimb de opinii cu privire la situația actuală a pieței agroalimentare în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Discuțiile se vor axa pe identificarea măsurilor de garantare a securității alimentare în UE, atât în perioada imediat următoare invadării, cât și dintr-o perspectivă pe termen mai lung.

Ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie, a spus că războiul din Ucraina a făcut ca unele țări să pună sub semnul întrebării tranziția la o nouă politică agricolă europeană, dar asta nu înseamnă că tranziția nu ar trebui să aibă loc.

"Da, realizarea acestei tranziții și asigurarea aprovizionării cu aliment este complicată, dar asta nu înseamnă că nu o vom face pentru că este complicată", afirmat Denormandie, la sosirea la Consiliul Agricultură și Pescuit de la Bruxelles.

Un grup de aproximativ 400 de oameni de știință și experți în sectorul alimentar au avertizat vineri că abandonarea practicilor agricole sustenabile ar fi contraproductivă.

"Aceste măsuri nu ne-ar duce mai aproape, ci mai degrabă ne-ar îndepărta de un sistem alimentar care să fie rezilient la șocurile viitoare și la a livra diete sănătoase și sustenabile", au subliniat cercetătorii, într-un comunicat de presă.

În schimb, cercetătorii au făcut un apel pentru trecerea la culturi mai puțin dependente de îngrășămintele care sunt produse pe baza gazelor naturale rusești și o dietă bazată mai mult pe plante, pentru a reduce cantitățile de cereale necesare pentru a hrăni animalele. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
razboi