Reguli mai stricte pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova

Reguli mai stricte pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2024

Cererile de acordare a cetățeniei moldovenești vor fi coordonate cu Serviciul de Informații și Securitate. Această prevedere, dar și altele, este inclusă într-un proiect de modificare a Legii cetățeniei Republicii Moldova votat în a doua lectură de Parlament. Documentul urmărește scopul de a exclude riscurile de securitate la adresa statului și a ordinii publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Proiectul de modificare a Legii cetățeniei Republicii Moldova a fost elaborat de către deputatul fracțiunii PAS Igor Chiriac, anunță newsmaker.md.

Ungaria va plăti amenda CJUE, dar într-un mod care \ CITEȘTE ȘI Ungaria va plăti amenda CJUE, dar într-un mod care "să facă să doară" Bruxellesul, spune Orban

Potrivit autorului, prevederile propuse sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, 70 % dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20 % – din Ucraina. Mai mult decât atât, autoritățile au identificat și numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți.

Pentru a preveni acest lucru, deputatul Igor Chiriac propune o serie de modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova. Astfel, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei țării o vor primi. Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală. Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse, la fel ca și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere în calitate de cetățeni moldoveni care vor conține informații false sau vor tăinui date pertinente. În acest context, se propune introducerea obligativității coordonării acestor cereri cu Serviciul de Informații și Securitate. Deputatul Igor Chiriac a mai propus extinderea termenului de examinare a cererilor cu încă șase luni.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluționare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate.

viewscnt
Afla mai multe despre
cetățenie
moldova