Republica Moldova discută importuri de gaze naturale lichefiate din SUA cu aceeași companie americană de la care a cumpărat și cel mai bogat om din Ucraina

Republica Moldova discută importuri de gaze naturale lichefiate din SUA cu aceeași companie americană de la care a cumpărat și cel mai bogat om din Ucraina

Sursă foto: Energocom

scris 7 nov 2024

Compania de stat Energocom din Republica Moldova, traderul dominant de energie și gaze  de peste Prut, discută cu o companie americană importuri de gaze naturale lichefiate (LNG) aduse pe cale maritimă din Statele Unite și regazeificate în facilitățile de profil ale Greciei.

″Energocom analizează noi oportunități și rute de import a gazelor naturale, pentru a diversifica și mai mult portofoliul de companii cu care lucrează și a dezvolta noi parteneriate, în vederea obținerii celor mai bune prețuri pentru consumatori″, a transmis compania moldovenească.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO România, promovată pe autobuzele britanice timp de o lună CITEȘTE ȘI VIDEO România, promovată pe autobuzele britanice timp de o lună

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută, managementul societății s-a întâlnit cu reprezentanții Venture Global LNG din Statele Unite, Tom Earl (director comercial) și Alexander Schreyer (vicepreședinte marketing LNG), care au făcut o vizită la Chișinău.

Venture Global LNG deține două terminale de lichefiere a gazelor în statul american Louisiana, Plaquemines și Calcasieu Pass, și a rezervat recent 25% din capacitatea terminalului de regazeificare Alexandroupolis din Grecia.

INFOGRAFICE Dolarul a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii doi ani, pe măsură ce investitorii se pregătesc de o victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Dolarul a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii doi ani, pe măsură ce investitorii se pregătesc de o victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale

″Anume prin acest terminal, în primele două zile din aprilie anul curent, Energocom a făcut primele importuri din istoria țării de LNG din SUA, procurând gaze prin intermediul operatorului de stat din Grecia, DEPA. Scopul întâlnirii a fost de a discuta potențialul de cooperare dintre cele două companii în ceea ce privește furnizarea de LNG către Republica Moldova și condițiile unor livrări de gaze în 2025″, a spus Energocom.

Ucraina a semnat în vara acestui an primul său acord de aprovizionare cu LNG cu cei de la Venture Global. Acordul a fost semnat cu americanii de către DTEK Group, cel mai mare conglomerat energetic privat ucrainean, controlat de cel mai bogat om din țara vecină, Rinat Ahmetov.

Tranzacție - Cel mai important jucător pe piața de oftalmologie din Franța cumpără o participație semnificativă la compania românească Inocare Pharm. Plan pentru Balcani și Asia Centrală CITEȘTE ȘI Tranzacție - Cel mai important jucător pe piața de oftalmologie din Franța cumpără o participație semnificativă la compania românească Inocare Pharm. Plan pentru Balcani și Asia Centrală

Peste 60% din importurile de gaze naturale ale Republicii Moldova din primele 9 luni ale anului 2024 au reprezentat achiziții de la cei doi mari producători de profil ai României, OMV Petrom și Romgaz, arată datele Energocom.

Importurile din România s-au intensificat în octombrie, după cum a relatat Profit.ro.

EXCLUSIV Sameday apelează la deținuți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Sameday apelează la deținuți

Potrivit sursei citate, din totalul cantităților cumpărate de Energocom în perioada ianuarie-septembrie 2024, 44% au provenit de la OMV Petrom, iar 17% de la Romgaz. Un procent de 18% a fost achiziționat de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Ceilalți vânzători către Energocom au fost Energy Resources of Ukraine (ERU), companie americană cu operațiuni extinse în Ucraina (13%), gigantul ucrainean Naftogaz (3%), DXT International (3%), grecii de la DEPA (1%) și MET Austria (1%).

EXCLUSIV Deficitul bugetar al statului a crescut puternic în octombrie, împins de cheltuieli ale statului cu investițiile de aproximativ 20 miliarde lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar al statului a crescut puternic în octombrie, împins de cheltuieli ale statului cu investițiile de aproximativ 20 miliarde lei

″Însumând, în perioada ianuarie-septembrie 2024, Energocom a achiziționat în total circa 4,4 milioane MWh (sau 413.000.000 metri cubi). Trei sferturi din gaze au fost procurate de la companii înregistrate în România și de pe bursa română – BRM. În total, s-au semnat contracte cu 8 entități comerciale, din România, Grecia, Austria, Elveția″, a transmis compania moldovenească.

Grosul cantităților importate au fost revândute furnizorului local Moldovagaz, controlat de rușii de la Gazprom.

Republica Moldova discută importuri de gaze naturale lichefiate din SUA cu aceeași companie americană de la care a cumpărat și cel mai bogat om din Ucraina

Siemens a făcut una dintre cele mai mari tranzacții din istoria sa, cumpărând o companie de software cu 10 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Siemens a făcut una dintre cele mai mari tranzacții din istoria sa, cumpărând o companie de software cu 10 miliarde de dolari

În al treilea trimestru al anului (iulie-septembrie 2024), Energocom a achiziționat de pe piața europeană aproximativ 3,5 milioane MWh de gaze naturale (echivalentul a circa 329 milioane metri cubi), din care cea mai mare parte, 3 milioane MWh (284.678.000 metri cubi) a fost vândută către Moldovagaz, pentru consum curent sau pentru sezonul rece ce urmează.

″În cantitatea totală de achiziții din T3 se includ 535.000 MWh de gaze (sau circa 50 de milioane de metri cubi), procurate de pe Bursa Română de Mărfuri și care au fost depozitate în România în calitate de stocuri de securitate sau stocuri comerciale în limita minimă prevăzută de legislație de 15% din consumul anual – sunt gaze prevăzute pentru cazuri excepționale″, a precizat compania.

Bancă americană - închisă după 122 de ani cu suspiciuni de fraudă și redeschisă sub o nouă denumire CITEȘTE ȘI Bancă americană - închisă după 122 de ani cu suspiciuni de fraudă și redeschisă sub o nouă denumire

Prețul mediu ponderat al gazelor cumpărate de Energocom a fost de 35,25 euro/MWh. Banii de achiziții au provenit dintr-un grant oferit Republicii Moldova de Guvernul Norvegiei, dintr-un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și din surse proprii ale companiei.

″Pentru aceste achiziții, au fost organizate 42 de runde de licitații, respectând regulile creditului BERD, la fiecare rundă participând până nouă companii din Europa. 12 runde s-au finalizat cu încheierea contractelor de livrare. La toate licitațiile organizate au fost invitați și au participat reprezentanți ai instituțiilor de drept, reprezentanți ai Ministerului Energiei, Agenției Proprietății Publice și ai societății civile″, a mai notat Energocom.

EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță se extinde agresiv. Plănuiește un mega-proiect de 150 milioane euro lângă autostrada A3

Republica Moldova nu exclude varianta ca tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, în privința căruia poziția oficială a Kievului este că va înceta de la 1 ianuarie 2025, să continue și după această dată, potrivit ministrului Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov.

Basarabia se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, care ar putea surveni și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum. Asta pentru că prin Ucraina tranzitează și gazele extrase de gigantul rus Gazprom care alimentează regiunea separatistă Transnistria, inclusiv marea centrală de producție de energie MGRES a companiei de stat rusești InterRAO, ce asigură circa 80% din necesarul de electricitate al malului drept al Prutului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Republica Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova importuri gaze sua
românia exporturi gaze republica moldova
republica moldova importuri gaze românia
republica moldova energocom
republica moldova gazprom