Republica Moldova primește încă 100 milioane euro pentru conectarea la rețeaua electrică a României

Republica Moldova primește încă 100 milioane euro pentru conectarea la rețeaua electrică a României
scris 27 sep 2019

Uniunea Europeană și Banca Mondială s-au alăturat oficial, joi, proiectului de interconectare a sistemelor naționale de transmisie a energiei electrice din Republica Moldova și România, cu o contribuție agregată la proiect de peste 100 milioane de euro.

După aprobarea unui împrumut inițial de 160 de milioane de euro oferit în părți egale de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), Uniunea Europeană a anunțat că oferă Republicii Moldova un grant de 40 milioane de euro, la care se adaugă un împrumut de 70 milioane de dolari (64 milioane euro) acordat de Banca Mondială.

Acordurile de finanțare au fost semnate la Chișinău.

RCS&RDS pierde la CCR \ CITEȘTE ȘI RCS&RDS pierde la CCR "meciul" cu Enel, Electrica, Guvernul și ANRE

Fondurile UE vor fi folosite pentru cofinanțarea construcției unei substații de transformare de 600 MW la Vulcănești, în timp ce împrumutul de la Banca Mondială va merge către construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între stațiile Vulcănești și Chișinău.

Proiectul “Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I” este derulat de compania moldovenească cu capital de stat Moldelectrica, finalizarea acestuia fiind estimată pentru anul 2024.

Prin conectarea la sistemul energoelectric al României, și ulterior, la Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport Energie Electrică (ENTSO-E), Republica Moldova va putea să își diversifice resursele energetice.

Țara vecină importă circa 80% din necesarul de energie electrică, în principal din Rusia și Ucraina.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
republica moldova
interconectare retele electrica
fonduri ue
finantare ue
banca mondiala
imprumut