Republica Moldova vrea să semneze anul acesta începerea negocierilor de aderare la UE

Republica Moldova vrea să semneze anul acesta începerea negocierilor de aderare la UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Republica Moldova speră să semneze până la sfârșitul anului cel puțin începerea negocierilor de aderare la UE, în timp ce se grăbește să implementeze reformele cerute de Bruxelles, a declarat agenției Reuters ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reformarea sistemului de justiție "extrem de corupt" se află în fruntea priorităților, dat fiind faptul că jumătate din recomandările Comisiei Europene sunt axate pe acest domeniu, a menționat oficialul de la Chișinău, scrie Agerpres.

Senatul a abrogat ″taxa pe soare″, care a provocat un imens scandal fără să existe propriu-zis CITEȘTE ȘI Senatul a abrogat ″taxa pe soare″, care a provocat un imens scandal fără să existe propriu-zis

"Aderarea la UE a unor țări precum (Republica) Moldova și Ucraina este cea mai bună și singura cale de a ne asigura că partea noastră de Europa revine la o situație de pace", a spus ministrul Nicu Popescu, în timpul unei vizite la Berlin.

Republica Moldova este afectată puternic de războiul din Ucraina vecină, înregistrând o inflație de peste 20%, iar atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene au provocat pene de curent și pe teritoriul său. Guvernul de la Chișinău acuză și tentative de destabilizare din partea Moscovei, negate de aceasta.

Vitale pentru stabilitatea Republicii Moldova sunt și proiectele de infrastructură, precum interconectorul care leagă direct rețeaua sa electrică de cea a României, fără a mai trece pe teritoriul ucrainean, ceea ce i-ar diversifica și spori securitatea aprovizionării cu energie.

Ministrul Nicu Popescu a spus că există sprijin politic și economic internațional pentru asemenea proiecte, dar procedurile de implementare a lor sunt prea lente. Fiind parțial finanțat din fonduri europene, termenul limită pentru realizarea acestei interconexiuni a rețelelor electrice este 2026.

"Procedurile de pe timp de pace trebuie să fie reevaluate, pentru că nu suntem în vremuri de pace. Europa este afectată de un război pe scară largă, cel mai mare după Al Doilea Război Mondial", a subliniat oficialul de la Chișinău. "Nu putem aplica aceeași viteză și aceleași proceduri", pentru că "avem nevoie urgent de interconexiunea de electricitate cu România", a insistat el, adăugând că țara sa așteaptă răspunsuri și asupra construirii unei a două interconexiuni.

Pe de altă parte, Nicu Popescu consideră că desfășurarea în Republica Moldova a celui de-al doilea summit al Comunității Politice Europene în luna iunie este un semn puternic de sprijin pentru țara sa. "Este un semn clar către societatea moldoveană, dar și către regiunea extinsă, că (Republica) Moldova contează, că (Republica) Moldova nu este singură", consideră el, remarcând totuși că încă este prea devreme pentru a ști dacă la acel summit vor putea fi convenite inițiative concrete.

Deocamdată, a punctat șeful diplomației de la Chișinău, Republica Moldova speră să accelereze măsurile de integrare europeană și să se asigure că poate beneficia de inițiative accesibile cetățenilor europeni, precum roamingul fără taxe sau programul Erasmus pentru schimburi studențești.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
ue