Reuters: Putin vrea încetarea focului în Ucraina pe actualele linii de front

Reuters: Putin vrea încetarea focului în Ucraina pe actualele linii de front
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să oprească războiul din Ucraina cu o încetare a focului negociată care să recunoască actualele linii de luptă, au declarat patru surse rusești pentru Reuters, afirmând că este pregătit să lupte în continuare dacă Kievul și Occidentul nu răspund.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Trei dintre surse, familiarizate cu discuțiile din anturajul lui Putin, au afirmat că veteranul lider rus și-a exprimat frustrarea față de un grup restrâns de consilieri cu privire la ceea ce el consideră a fi încercările susținute de Occident de a bloca negocierile și față de decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude discuțiile, scrie G4Media.ro.

Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanțele rusești pentru disputele cu companiile europene CITEȘTE ȘI Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanțele rusești pentru disputele cu companiile europene

„Putin poate lupta atât timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului – pentru a îngheța războiul”, a declarat un alt membru al celor patru, o sursă rusă de rang înalt care a lucrat cu Putin și care are cunoștință despre conversațiile la nivel înalt de la Kremlin.

Acesta, la fel ca și ceilalți citați în acest articol, a vorbit sub rezerva anonimatului, având în vedere caracterul sensibil al subiectului.

Pentru această relatare, Reuters a vorbit cu un total de cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Putin la nivel înalt în lumea politică și a afacerilor. Cea de-a cincea sursă nu a comentat înghețarea războiului pe fronturile actuale.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, răspunzând la o solicitare de comentarii, a declarat că șeful Kremlinului a precizat în mod repetat că Rusia este deschisă la dialog pentru a-și atinge obiectivele, afirmând că țara nu dorește „război etern”.

Ministerele ucrainene de externe și de apărare nu au răspuns la întrebările Reuters.

Numirea, săptămâna trecută, a economistului Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării al Rusiei a fost considerată de unii analiști militari și politici occidentali ca plasând economia rusă pe picior de război permanent pentru a câștiga un conflict prelungit.

Tesla renunță la obiectivul de a produce anual 20 de milioane de vehicule electrice până în 2030 CITEȘTE ȘI Tesla renunță la obiectivul de a produce anual 20 de milioane de vehicule electrice până în 2030

Aceasta a urmat presiunii susținute pe câmpul de luptă și avansurilor teritoriale ale Rusiei din ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, sursele au declarat că Putin, reales în martie pentru un nou mandat de șase ani, ar prefera să folosească impulsul actual al Rusiei pentru a lăsa războiul în urmă. Acestea nu au comentat direct cu privire la noul ministru al apărării.

Pe baza cunoștințelor lor despre conversațiile din rândurile superioare ale Kremlinului, două dintre surse au declarat că Putin era de părere că câștigurile obținute până acum în război sunt suficiente pentru a vinde o victorie poporului rus.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
rusia