Rubla rusească, zlotul polonez și forintul unguresc au scăzut la minime record

Rubla rusească, zlotul polonez și forintul unguresc au scăzut la minime record

Zlot polonez

scris 8 mar 2022

Rubla rusească, zlotul polonez și forintul unguresc au scăzut luni la minime record, în condițiile în care prețurile petrolului au crescut din cauza speculațiilor că națiunile occidentale ar putea interzice țițeiul rusesc, stârnind temeri de inflație la nivel mondial, transmite Reuters.

În schimb, monedele țărilor din America Latină, bogate în mărfuri, au continuat să depășească performanța monedelor din țările emergente din Europa, scrie News.ro.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

În cadrul unor volume mici, rubla a scăzut cu peste 8%, până la un minim de 133,50 față de dolar, ân cadrul tranzacțiilor interbancare.

Tranzacțiile bursei MOEX din Moscova este probabil să rămână oprite până miercuri.

”Există o ofertă aproape infinită și o cerere foarte mică pentru activele rusești în acest moment – ​​nimeni nu dorește să fie asociat cu acestea. Pe termen scurt și mediu, ceea ce va determina cu adevărat cererile (comercianților) pe piețele emergente sunt termenii tranzacțiilor. Aceste piețe vor vedea creșteri masive ale prețurilor (de import și export)”, a declarat Gabriel Sterne, șeful serviciilor de strategie și cercetare globală EM la Oxford Economics.

Statele Unite și Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a interzice importurile de petrol rusești, informație care a dus la creșterea prețului țițeiului Brent până la 139 de dolari pe baril, unii economiști estimând că prețurile țițeiului s-ar putea dubla până la 200 de dolari pe baril.

Monedele țărilor din Europa Centrală și de Est (ECE), care depind în mare măsură de petrolul rusesc, au fost afectate din cauza luptelor intense din Ucraina.

Forintul Ungariei a scăzut la un minim istoric de 399,38 unități față de euro, în timp ce zlotul polonez a coborât la un minim record de 4,99 pentru euro.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Dacă prețurile mărfurilor se vor menține la niveluri ridicate, Ungaria ar putea fi printre cele mai afectate economii de piață emergente, factura sa de import crescând cu cel puțin 5% din PIB, potrivit datelor Oxford Economics.

Lira Turciei a scăzut cu 1,4%, consemnând a șasea zi consecutivă de scăderi față de dolar, determinate de renunțarea de către investitori la activele mai riscante.

Pe de altă parte, prețurile aurului au explodat peste nivelul de 2000 de dolari pentru prima dată în ultimul an ți jumătate, pe fondul apetitului mai mare pentru plasamente sigure.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
zlot
forint