Rusia a eliminat proiectul de modificare a frontierei în Marea Baltică de pe portalul unde a fost publicat

Rusia a eliminat proiectul de modificare a frontierei în Marea Baltică de pe portalul unde a fost publicat
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

O propunere a Ministerului rus al Apărării de a revizui frontiera maritimă a Rusiei în estul Mării Baltice a fost ștearsă de pe un portal oficial după ce a creat confuzie și îngrijorare în rândul membrilor NATO, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

În propunerea sa oficială, Ministerul Apărării spunea că în măsurătorile sovietice ale frontierei din 1985 s-au folosit hărți nautice de la mijlocul secolului al XX-lea și, prin urmare, nu mai corespund în totalitate cu coordonatele cartografice mai moderne, scrie News.ro.

Cum a reușit Putin să-și reconstruiască rapid armata și să-i surprindă pe vestici CITEȘTE ȘI Cum a reușit Putin să-și reconstruiască rapid armata și să-i surprindă pe vestici

Însă propunerea a fost ștearsă miercuri de pe portalul oficial unde fusese postată. Un mesaj spune simplu: "Proiectul este șters". Nu se dă nicio explicație, iar Ministerul Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii, precizează Reuters.

Nu a fost imediat clar din proiectul inițial de decret cum anume ar putea fi ajustată frontiera și dacă a existat sau nu vreo consultare cu alte state cu ieșire la Marea Baltică.

"Rusia nu poate decide în mod unilateral noi frontiere", a declarat pentru agenția de presă TT premierul suedez Ulf Kristersson.

"Finlanda acționează ca întotdeauna: cu calm și pe baza faptelor", a reacționat președintele finlandez Alexander Stubb, precizând că Rusia nu a fost contactată.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a calificat propunerea drept o "escaladare evidentă" împotriva alianței militare NATO condusă de SUA și a Uniunii Europene. El a spus că "trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns ferm corespunzător".

Ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, a declarat: "La prima vedere, pare a fi o noțiune absurdă". Într-un comentariu trimis prin e-mail către Reuters, el a adăugat: "Nu se poate exclude posibilitatea ca raportul să fie o încercare de a semăna confuzie".

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
harta
frontiera