Ucraina a exportat luna trecută un volum record de cereale

Ucraina a exportat luna trecută un volum record de cereale
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mai 2024

În aprilie 2024, Ucraina a exportat cel mai mare volum lunar de cereale și oleaginoase de la izbucnirea războiului și până acum, ajungând la 6,6 milioane de tone, spune ministerul britanic al apărării în ultima sa evaluare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Acest lucru demonstrează capacitatea Ucrainei de a exporta în mod unilateral prin intermediul coridorului său de transport maritim din Marea Neagră, notează sursa citată.

VIDEO O pană s-a vândut la o licitație cu aproape 30.000 de dolari, un record mondial CITEȘTE ȘI VIDEO O pană s-a vândut la o licitație cu aproape 30.000 de dolari, un record mondial

„Debitul în porturile din Marea Neagră a atins aproape sigur un volum lunar de export mai mare decât în orice alt moment al conflictului, inclusiv cel realizat în cadrul Inițiativei pentru cereale de pe Marea Neagră (BSGI). Aproximativ 5,2 milioane de tone din totalul exporturilor de cereale și semințe oleaginoase din aprilie 2024 au plecat prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, comparativ cu un vârf de 4,2 milioane de tone în cadrul BSGI în octombrie 2022”, se arată într-o postare pe Twitter.

Coridorul maritim ucrainean a permis de la lansarea sa în august 2023 aproximativ 1.600 de treceri de nave și exporturi totale de 45 de milioane de tone de mărfuri, scrie Hotnews.ro.

Cea mai mare parte a acestora au fost exporturi agricole, constând în peste 30 de milioane de tone în perioada de 9 luni de până acum. Restul reprezintă în principal minereuri de fier și produse siderurgice, care nu au putut fi exportate pe mare în timpul BSGI.

FOTO Corespondență din Atena – Într-o intervenție-surpriză, cea mai mare companie energetică din Ucraina, a miliardarului Rinat Ahmetov, mulțumește României pentru sprijin. Ajutorul cerut din partea Europei CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență din Atena – Într-o intervenție-surpriză, cea mai mare companie energetică din Ucraina, a miliardarului Rinat Ahmetov, mulțumește României pentru sprijin. Ajutorul cerut din partea Europei

În general, această situație va sprijini redresarea economică a Ucrainei în 2024.

Este foarte probabil, spune ministerul britanic al apărării, ca transportul maritim din Ucraina să fie vital pentru securitatea alimentară mondială, exporturile de cereale ucrainene reprezentând aproximativ 9,7 % din exporturile mondiale de cereale între iulie 2023 și iunie 2024.

Deși exporturile agricole sunt aproape sigur dependente de porturile din Marea Neagră, care acoperă aproximativ 78% în volum, alte rute rămân în continuare utilizate.

Ucraina continuă să exporte cereale și oleaginoase pe Dunăre, în proporție de aproximativ 15% în volum, pe calea ferată, în proporție de aproximativ 6%, și pe cale rutieră, în proporție de sub 1%, mai notează sursa citată.

Guvernul ucrainean se așteaptă la o recoltă de 81,3 milioane de tone de cereale și oleaginoase în acest sezon, cu un excedent exportabil în 2023/24 de aproximativ 50 de milioane de tone, potrivit Reuters

Ministerul agriculturii de la Kiev a estimat că recolta totală de cereale și semințe oleaginoase din 2024 ar putea scădea la 74 de milioane de tone, din care 52,4 milioane de tone de cereale.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
cereale