Rusia acuză că sistemul antirachetă din România și Polonia încalcă tratatul INF

Rusia acuză că sistemul antirachetă din România și Polonia încalcă tratatul INF
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2017

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a acuzat SUA că încalcă un tratat major privind armamentul prin vânzarea către Japonia a unui sistem de apărare antirachetă, informează AFP. Oficialul rus a făcut referire și la România și Polonia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Statele Unite desfășoară (sistemele de apărare antirachetă) la bazele lor militare din România și Polonia, adică aproape de frontierele noastre occidentale, fapt ce contravine tratatului INF (Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune) din 1987, prin care se interzice desfășurarea unor astfel de sisteme la sol. Faptul că astfel de sisteme își pot face acum apariția la frontierele de est ale Rusiei creează o situație pe care noi nu putem s-o ignorăm în planificarea noastră militară"⁣, a afirmat Riabkov.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat, joi, că desfășurarea unui sistem american de apărare antirachetă ar putea avea un impact negativ în relațiile dintre Tokyo și Moscova, scrie News.ro.

Supărat pe consilierii BNR, premierul Tudose spune că se va întâlni cu guvernatorul Isărescu în ianuarie CITEȘTE ȘI Supărat pe consilierii BNR, premierul Tudose spune că se va întâlni cu guvernatorul Isărescu în ianuarie

La 19 decembrie, Guvernul japonez a aprobat instalarea a două sisteme americane de apărare antirachetă Aegis Ashore la sol, pentru a apăra țara împotriva amenințărilor crescânde cu lovituri aeriene nord-coreene.

Japonia prevede creșterea bugetului său militar pentru viitorul an fiscal, în scopul de a-și întări apărarea antirachetă față de amenințarea reprezentată de către Coreea de Nord, îndeosebi prin instalarea sistemului Aegis Ashore.

La începutul lui decembrie, ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a vorbit despre achiziționarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune (900 km) de la societăți americane. Acesta a suscitat o controversă, în contextul în care Constituția japoneză interzice folosirea forței ca mijloc de soluționare a crizelor internaționale.

După lansarea, în septembrie, de către nord-coreeni a unei rachete asupra insulei Hokkaido, premierul japonez Shinzo Abe a declarat că "nu va tolera niciodată acțiunea provocatoare și periculoasă″" a Coreei de Nord și a cerut comunității internaționale să-și sporească presiunea asupra Phenianului.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
antiracheta