Rusia ar putea interzice exportul de benzină

Rusia ar putea interzice exportul de benzină
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 mai 2023

Guvernul rus ia în considerare o posibilă interdicție a exportului de benzină pentru a preveni apariția unei penurii de combustibil pe piața internă și, implicit, o creștere a prețurilor, ca urmare a deciziei de reducere a subvențiilor acordate rafinăriilor autohtone, au declarat pentru Reuters surse din industrie, dar și oficiali guvernamentali sub anoimat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important Deși companiile europene susțin că nu mai importă benzină și mtorină din Rusia, acestea importă din Turcia sau state din Africa, din țări în care exportul de produse petroliere rusești a explodat. Dovadă: deși Uniunea Europeană a interzis importul de produse petroliere rafinate în Rusia începând cu data de 5 februarie, paradoxal, companiile rusești și-au majorat exporturile de benzină cu aproape 50% de la an la an în primul trimestru, destinația preferată fiind Africa.

Profit.ro a anunțat în aprilie că Rusia și-a majorat în primele 4 luni și jumătate ale acestui an cu aproape 40% exporturile de benzină, în timp ce cele de motorină au scăzut marginal, cu 3%, în pofida embargoului UE și a plafoanelor de preț impuse produselor petroliere rusești.

Totodată, recent, Ucraina a decis interzicerea importurilor de țiței și combustibili neînsoțite de documente de origine care să ateste proveniență non-rusă, măsură pe care o pregătise încă de la finalul lunii martie. Printre potențialii beneficiari ai acestei măsuri se numără și rafinăriile din România.

Bulgaria contează și anul acesta pe turiștii din România. Creștere de 18,5% a zborurilor planificate din Germania pe aeroporturile din Varna și Burgas CITEȘTE ȘI Bulgaria contează și anul acesta pe turiștii din România. Creștere de 18,5% a zborurilor planificate din Germania pe aeroporturile din Varna și Burgas

Sursele citate de Reuters au mai precizat că guvernul rus ar putea crește cotele obligatorii de vânzare a benzinei pe bursa de mărfuri locală.

Ministerul Energiei de la Moscova nu a răspuns agenției de presă internațioanle, care i-a solicitat un comentariu pe acest subiect.

Ministerul rus de Finanțe intenționează ca, începând din luna iulie să reducă cu 50% subvențiile acordate rafinăriilor de petrol, pentru a reduce deficitul bugetar..

Începând cu luna aprilie, prețurile la benzină s-au majorat în Rusia. Cel mai utilizat tip de benzină din Rusia, Ai-92, a atins nivelul maxim al ultimului an și jumătate, un preț similar fiind înregistrat în toamna anului 2021.

Potrivit surselor Reuters, exporturile rusești de benzină din aprilie și mai au fost de aproximativ 200.000 de tone pe lună, în scădere de la nivelurile record de 600-700 mii de tone în timpul iernii.

Consumul intern de benzină al Rusiei este de aproximativ 3 milioane de tone pe lună.

Pe 5 decembrie 2022 a intrat în vigoare embargoul impus de UE importului maritim de țiței din Rusia, iar pe 5 februarie 2023, embargoul impus importului de produse petroliere rusești. În același timp, au fost introduse restricții privind prețurile de tranzacționare ale produselor petroliere din Rusia. Plafonul pentru produsele petroliere mai scumpe (cum ar fi motorina și benzina) a fost stabilit la 100 dolari/baril, iar pentru cele mai ieftine (pacură sau nafta) la 45 dolari/baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
petrol
export
benzină
motorină