Rusia: Banca Centrală a majorat rata dobânzii pentru a stopa deprecierea rublei

Rusia: Banca Centrală a majorat rata dobânzii pentru a stopa deprecierea rublei
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 dec 2023

Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 100 puncte de bază, la 16%, în linie cu estimările analiștilor, ca răspuns la deprecierea rublei și la presiunile inflaționiste, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Riscurile pro-inflaționiste pe termen mediu rămân substanțiale". De asemenea, cheltuielile guvernamentale mai mari decât se estima sporesc riscurile inflaționiste, se arată într-un comunicat al instituției, care avertizează că stabilizarea inflației aproape de ținta sa de 4% va necesita dobânzi mai ridicate o perioadă mai îndelungată, scrie Agerpres.

VIDEO Incendiu puternic la Taverna Racilor din Snagov. Localul a fost deschis recent CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu puternic la Taverna Racilor din Snagov. Localul a fost deschis recent

Din iulie, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 850 puncte de bază, după ce rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut înăsprirea politicii monetare.

Următoarea ședință de politică monetară este programată în 16 februarie 2024.

"Credem că va continua înăsprirea politicii monetare, pe fondul extinderii presiunilor inflaționiste", a apreciat Liam Peach, economist la Capital Economics, care se așteaptă la o nouă majorare a dobânzii, până la 17%.

Banca Centrală a Rusiei a început în această vară înăsprirea politicii monetare, pe fondul majorării inflației și al deprecierii rublei, dar și al dificultăților de pe piața forței de muncă, al cererii solide din partea consumatorilor și al deficitului bugetar ridicat.

Vineri, instituția a apreciat că situația de pe piața muncii este cheia pentru redresarea economiei ruse, afectată de deficitul de angajați, în special în industrie.

Dar creșterea economiei ar urma să fie peste estimările precedente și să depășească 3% anul acesta, cererea internă fiind sprijinită de majorarea creditării și a salariilor, a previzionat Banca Rusiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
rusia