Rusia caută noi piețe în Africa și Orientul Mijlociu pentru exporturile de combustibili

Rusia caută noi piețe în Africa și Orientul Mijlociu pentru exporturile de combustibili
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2022

Rusia majorează livrările de benzină și nafta spre Africa și Orientul Mijlociu, deoarece nu mai reușește să vândă combustibil în Europa, în timp ce Asia preia deja volume mai ridicate de țiței rusesc, arată datele de la Refinitiv Eikon și de la sursele din industrie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceste evoluții vor spori probabil concurența pentru clienții asiatici între Rusia și alți exportatori mari de combustibili - Arabia Saudită și Statele Unite - care sunt principalii trei furnizori ai Asiei, scrie Agerpres.

CONFIRMARE Foști manageri Strabag lansează un proiect rezidențial în București cu peste 200 de apartamente, investiție de 20 milioane euro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Foști manageri Strabag lansează un proiect rezidențial în București cu peste 200 de apartamente, investiție de 20 milioane euro

Din martie, UE reduce lent importurile de combustibili și țiței rusesc. Liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului, precum și alte sancțiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci rusești, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenția sa în Ucraina. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că sancțiunile UE asupra importurilor de țiței din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziție de șase luni pentru țiței și de opt luni pentru produsele rafinate.

Cumpărătorii asiatici au accelerat achizițiile de țiței rusesc, chiar dacă în mod natural Asia nu este o piață pentru combustibilul rusesc deoarece rafinează mai mult petrol decât are nevoie și este un exportator net de combustibil.

Astfel, Rusia trebuie să găsească noi zone de export, cum ar fi Africa și Orientul Mijlociu, pentru a-și proteja cota globală de piață și a evita un declin mai accentuat la exporturilor de petrol și al producției.

"Africa și Orientul Mijlociu par să fie principalele opțiuni pentru livrările de petrol ale Rusiei, astfel încât ne așteptăm la majorarea aprovizionării în aceste regiuni în semestrul doi din 2022, pe măsură ce vir fi impuse sancțiunile UE", a precizat un trader pentru Reuters.

Înaintea impunerii sancțiunilor asupra sectorului financiar rusesc, Moscova exporta peste 2,5 milioane barili pe zi (bpd) de țiței și aproximativ două milioane bpd de combustibili spre Europa.

Traderii susțin că recent Rusia a majorat livrările de benzină si nafta spre Africa (în special spre Nigeria, Maroc dar și Senegal, Sudan, Coasta de Fildeș și Togo) și Orientul Mijlociu.

Conform datelor Refinitiv și a calculelor Reuters, livrările de benzină din Rusia către țările din Africa au ajuns la un milion de tone de la începutul anului, față de 0,8 milioane de tone în primele șase luni din 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
petrol
export