Rusia dispune ca Marea Britanie să-și reducă personalul diplomatic la Moscova la nivelul personalului rus de la Londra

Rusia dispune ca Marea Britanie să-și reducă personalul diplomatic la Moscova la nivelul personalului rus de la Londra
scris 30 mar 2018

Ministerul rus de Externe a anunțat vineri că a dispus ca Marea Britanie să-și reducă numărul diplomaților la Moscova la nivelul celor pe care Moscova îl are la Londra, trăgând astfel o nouă salvă în războiul diplomatic cu privire la otrăvirea lui Serghei Skropal, un fost spion rus, și a fiicei sale în Anglia, relatează The Associated Press.

Ministerul a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul britanic vineri, pentru a-i transmite o notă de protest față de ”acțiuni provocatoare și fără fundament ale Marii Britanii, care a instigat la expulzarea unor diplomați ruși din diverse țări fără niciun motiv”, scrie News.ro.

Moscova a precizat că Londra are la dispoziție o lună să-și reducă personalul diplomatic la același număr de diplomați pe care-i are Rusia în Regatul Unit.

Acest număr nu era clar imediat.

Moscova expulzează 60 de diplomați americani din Rusia și închide consulatul SUA de la Sankt Petersburg CITEȘTE ȘI Moscova expulzează 60 de diplomați americani din Rusia și închide consulatul SUA de la Sankt Petersburg

Cel puțin 25 de țări - între care Statele Unite, numeroase state membre UE și NATO - au expulzat peste 150 de diplomați ruși săptămâna aceasta, în semn de solidaritate cu Marea Britanie în legătură cu otrăvirea fostului agent dublu rus, după ce Londra a acuzat Moscova că este ”vinovată” de aceasta.

Moscova respinge orice implicare în otrăvirea lui Serghei și a Iuliei Skripal și a anunțat joi că va expulza același număr de diplomați din fiecare dintre aceste țări.

Ministerul rus a anunțat anterior că a convocat ambasadori din țările care au expulzat diplomați ruși în legătură cu otrăvirea Skripalilor, pentru a le înmâna note de protest.

Ministrul rus de Externe Seghei Lavrov a anunțat joi că Moscova expulzează același număr de diplomați din țările care au expulzat diplomați ruși.

Ministerul a precizat că a convocat ambasadorii din aceste țări vineri, pentru a le anunțat măsuri de retorsiune.

Kremlinul a subliniat vineri, anterior, că rămâne deschis normalizării relațiilor cu Statele Unite și alte țări, în pofida măsurilor de retorsiune simetrice anunțate de Moscova după expulzarea celor peste 150 de diplomați ruși.

Moscova a fost obligată să răspundă după expulzarea acestor diplomați, a subliniat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Însă ”Rusia rămâne deschisă dezvoltării de bune relații”, a subliniat el.

Consulatul Statelor Unite de la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraș rus, se pregăteau vineri să-și închidă operațiunile după ce Guvernul rus a dispus închiderea reprezentanței diplomatice americane.

Rusia a anunțat joi expulzarea a peste 150 de diplomați - inclusiv 60 din Statele Unite - ca răspuns față de expulzarea masivă de diplomați ruși din țări occidentale în cazul Skripal.

Un jurnalist AP a văzut vineri membri ai personalului consulatului american cărând cutii din clădire și încărcându-le într-o dubă.

Mai multe mini-furgonete au plecat de la sediul consulatului american.

Paza reprezentanței a reținut un bărbat care a aruncat cu un pahar de cafea, din carton, către clădire.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
rusia
ambasada