Rusia își dublează cheltuielile militare planificate pentru 2023

Rusia își dublează cheltuielile militare planificate pentru 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2023

Rusia și-a dublat ținta de cheltuieli pentru apărare pentru 2023, la peste 90 de miliarde de euro, reprezentând o treime din totalul cheltuielilor publice, în condițiile în care costurile războiului din Ucraina cresc vertiginos și apasă tot mai mult asupra finanțelor Moscovei, scrie Reuters, care a văzut un document guvernamental rus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cifrele din document aruncă o lumină asupra costului conflictului, într-un moment în care nu se mai publică date sectoriale privind cheltuielile bugetare, scrie News.ro.

Fotografia bilanțului BVB înainte de listarea Hidroelectrica: profit net cu aproape 60% mai mic la S1 CITEȘTE ȘI Fotografia bilanțului BVB înainte de listarea Hidroelectrica: profit net cu aproape 60% mai mic la S1

Cifrele arată că, în prima jumătate a anului 2023, Rusia a cheltuit cu 12% mai mult pentru apărare decât planificase inițial să cheltuiască pe întregul an, costul suplimentar ajungând la aproape 600 de miliarde de ruble (5,80 miliarde de euro) față de cele 4.980 de miliarde de ruble planificate.

Astfel, cheltuielile pentru apărare în primele șase luni ale anului 2023 s-au ridicat la 5.590 de miliarde de ruble, adică 37,3% din totalul cheltuielilor bugetare de 14.970 de miliarde de ruble din această perioadă, potrivit documentului.

Planul bugetar al Rusiei prevedea alocarea a 17,1% din buget pentru apărare.

Guvernul rus și Ministerul de Finanțe nu au răspuns la solicitările Reuters de comentarii.

DEFICIT BUGETAR ADÂNCIT

Costul în creștere al războiului susține redresarea economică modestă a Rusiei în acest an, datorită creșterii producției industriale, dar a împins bugetul într-un deficit de 26 de miliarde de euro, cifră agravată de scăderea veniturilor din exporturi.

Creșterea cheltuielilor pentru apărare ar putea adânci și mai mult deficitul, în timp ce producția industrială mai mare ar putea canibaliza alte sectoare și ar putea atrage investițiile private.

Calculele Reuters bazate pe datele din document arată că, în prima jumătate a anului, Rusia a cheltuit pentru apărare 19,2% din bugetul alocat inițial pentru întregul an 2023.

Telekom Romania Mobile în T2: venituri totale de 69,3 de milioane de euro și o creștere a bazei de clienți cu 3,1% CITEȘTE ȘI Telekom Romania Mobile în T2: venituri totale de 69,3 de milioane de euro și o creștere a bazei de clienți cu 3,1%

Cele mai recente date disponibile public arată că Moscova a cheltuit 2.000 de miliarde de ruble pentru armată în ianuarie și februarie. În prima jumătate a acestui an, cheltuielile bugetare au crescut cu 2.440 de miliarde de ruble față de aceeași perioadă din 2022, iar potrivit documentului, 97,1% din această sumă suplimentară a fost dedicată sectorului de apărare.

Documentul oferă o nouă estimare a cheltuielilor anuale pentru apărare, care ar urma să ajungă acum la 9.700 de miliarde de ruble, adică o treime din totalul cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2023, de 29.050 de miliarde de ruble. Aceasta ar fi cea mai mare pondere din cel puțin ultimul deceniu.

Între 2011 și 2022, Rusia a consacrat apărării minimum 13,9% și maximum 23% din bugetul său.

De la începutul anului, Rusia a cheltuit deja 57,4% din noul obiectiv al bugetului de cheltuieli pentru apărare, potrivit documentului.

INDUSTRIE MILITARĂ RELANSATĂ

Producția militară a fost forța motrice din spatele unei redresări puternice a producției industriale, iar analiștii consideră că tocmai contractele de stat în domeniul apărării au fost un element-cheie în redresarea economiei rusești, care a crescut de la începutul anului, după ce în 2022 s-a contractat cu 2,1%.

Finanțarea apărării este o cheltuială clasificată, dar unele dintre date, deși nu mai sunt publice, sunt publicate. Documentul arată, de exemplu, că Rusia a cheltuit aproape 1.000 de miliarde de ruble pentru salariile militarilor în prima jumătate a anului, cu 543 de miliarde de ruble mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Vicepremierul Denis Manturov a declarat în iulie că industria de apărare produce acum mai multe muniții în fiecare lună decât a produs în tot anul 2022.

Finanțarea pentru școli, spitale și drumuri a fost deja redusă în acest an în favoarea apărării, iar alte domenii ar putea suferi reduceri.

ULTIMA ORĂ Olandezii de la Damen denunță acordul cu statul român pentru șantierul naval Mangalia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Olandezii de la Damen denunță acordul cu statul român pentru șantierul naval Mangalia

"Complexul militar-industrial susține creșterea industrială, în timp ce industriile civile încetinesc din nou", a declarat Dmitri Polevoy, șeful departamentului de investiții de la Locko-Invest, după publicarea săptămâna trecută a datelor privind producția industrială pentru luna iunie.

Aceste date indică o creștere anuală de 6,5%, în mare parte datorată efectului de bază slab de anul trecut. Excluzând variațiile sezoniere, creșterea a fost stabilă.

Evgheni Suvorov, economist la CentroCreditBank, explică faptul că industria militară a funcționat la capacitate maximă. "Nu știm în ce măsură este posibilă creșterea producției de tancuri și rachete", a declarat Evgheni Suvorov pe canalul său de Telegram MMI. "Dar știm că majorarea acestei producții este posibilă doar cu prețul hemoragiei de personal din alte sectoare ale economiei", arată economistul.

IMPACTUL ENERGIEI

Rusia, un exportator net, înregistrează de obicei excedente bugetare, dar va raporta un deficit pentru al doilea an consecutiv, deoarece valoarea exporturilor de energie a scăzut cu 47% de la an la an în prima jumătate a anului.

Creșterea cheltuielilor fiscale crește riscul de inflație, iar banca centrală a majorat ratele dobânzilor la 8,5% în iulie. Analiștii se așteaptă ca dobânda cheie să crească în continuare.

Banca Rusiei preconizează o creștere a PIB-ului între 1,5% și 2,5% în acest an, în conformitate cu previziunile analiștilor chestionați de Reuters săptămâna trecută.

În aprilie, Fondul Monetar Internațional a prognozat o creștere de 0,7% în acest an, dar izolarea Rusiei este posibil să îi întunece perspectivele pentru următorii ani.

"Sprijinul fiscal abundent are un impact destul de bun în acest moment, dar face prea puțin pentru a îmbunătăți poziția economiei pe termen mediu sau lung", subliniază Dmitri Polevoy, "Odată ce consolidarea fiscală va deveni inevitabilă, economia va încetini rapid", preconizează analistul.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
armata