GRAFICE Aproape 30% dintre angajații români, în multinaționale controlate din străinătate

GRAFICE Aproape 30% dintre angajații români, în multinaționale controlate din străinătate
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2024

Aproape 30% din numărul total de salariați români din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaționale controlate din străinătate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

"În România, în anul 2022, un procent de 29,2% din numărul total de salariați din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaționale controlate din străinătate. În anul 2022, un procent de 21,7% din numărul total de salariați activau în grupurile de întreprinderi multinaționale controlate din primele 10 țări", se precizează într-un comunicat al INS.

Urmărește-ne și pe Google News
România - ultimul loc în UE la firme care vin cu produse noi sau inovează CITEȘTE ȘI România - ultimul loc în UE la firme care vin cu produse noi sau inovează
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În funcție de ponderea numărului de salariați, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franța (11,2%) iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,3%), arată Agerpres.

GRAFICE Aproape 30% dintre angajații români, în multinaționale controlate din străinătate

În funcție de ponderea numărului de salariați în total grupuri de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secțiunile Industria prelucrătoare (9,3%), Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor (3,3%) și Activități profesionale, științifice și tehnice (2,9%).

ASTĂZI Guvernul plătește datorii de 13 miliarde de lei și încheie o lună cu plăți record la serviciul datoriei statului CITEȘTE ȘI ASTĂZI Guvernul plătește datorii de 13 miliarde de lei și încheie o lună cu plăți record la serviciul datoriei statului

În privința subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franța, 4,5% din salariați se regăsesc în secțiunea Industria prelucrătoare, 2,3% se regăsesc în secțiunea Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor, iar 1,4% se regăsesc în secțiunea Informații și comunicații.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulți salariați în secțiunea Industria prelucrătoare (3,8%) și secțiunea Informații și comunicații (2,8%).

Cât poți negocia prețul unei case în funcție de oraș? Compromisul celui mai mic preț. Vin noi scumpiri CITEȘTE ȘI Cât poți negocia prețul unei case în funcție de oraș? Compromisul celui mai mic preț. Vin noi scumpiri

În România, în anul 2022, au fost identificate 96.705 grupuri de întreprinderi, dintre care 6.036 de grupuri de întreprinderi rezidente și 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaționale (606 controlate din interior, respectiv 90.063 controlate din străinătate).

GRAFICE Aproape 30% dintre angajații români, în multinaționale controlate din străinătate

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan național peste 6% erau rezidente (6.036 grupuri).

Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate identificate în România, 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

EXCLUSIV Adrian Câciu: Absorbția pentru fondurile europene 2021-2027 este de 4%. Cât promite ministrul până la finalul anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adrian Câciu: Absorbția pentru fondurile europene 2021-2027 este de 4%. Cât promite ministrul până la finalul anului

În anul 2022, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activități economice, la nivelul secțiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora își desfășoară activitatea în: Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor - 32% din totalul grupurilor de întreprinderi; Construcții - 12% din totalul grupurilor de întreprinderi; Activități profesionale, științifice și tehnice - 10% din totalul grupurilor de întreprinderi; Industria prelucrătoare - 10% din totalul grupurilor de întreprinderi; Tranzacții imobiliare - 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în Comerțul cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor - 18%; Construcții - 11%; Activități profesionale, științifice și tehnice - 11%; Industria prelucrătoare - 10%; Alte activități de servicii - 8%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
angajati
multinationale