Guvernul Rusiei intenționează să reia anul viitor concedierile în rândul angajaților din sectorul public, după ce acestea au fost suspendate din cauza pandemiei de Covid-19 și a războiului din Ucraina, a relatat luni ziarul economic Kommersant și publicația independentă The Moscow Times.
Autoritățile au început reformele de optimizare a serviciilor de stat în 2019, în urma cărora aproximativ 10% dintre angajații guvernului federal și-au pierdut atunci locurile de muncă, pe fondul unei extinderi a digitalizării în sectorul public, scrie Hotnews.ro.
Președintele Vladimir Putin a semnat luna trecută un decret prin care a ordonat ramurilor teritoriale ale agențiilor guvernamentale federale să reducă personalul cu 10% până la 1 iulie 2025. Această ultimă rundă de concedieri ar trebui să elibereze fonduri pentru a oferi salarii mai mari angajaților rămași.
Aproximativ 400.000 de persoane lucrează în prezent în diviziile teritoriale ale agențiilor federale din Rusia, ceea ce, potrivit Kommersant, reprezintă aproximativ 0,5% din forța de muncă totală a țării. Unele agenții ar putea atinge obiectivul de concediere prin reducerea posturilor neocupate, a scris ziarul.
Acești angajați câștigă în medie 60.300 de ruble (614 dolari) pe lună, sau cu 45% mai puțin decât colegii lor din agențiile federale, potrivit Kommersant, citând un document guvernamental care detaliază reformele. Veniturile ar putea crește până la 80.000 de ruble pe lună, în funcție de numărul de angajați afectați.
Concedierile nu vor afecta angajații administrațiilor instalate de Rusia în cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate pe care Moscova susține că le-a anexat la scurt timp după invazia de amploare din februarie.