Rusia raportează un deficit bugetar de aproape 29 miliarde de dolari în primul trimestru din 2023

Rusia raportează un deficit bugetar de aproape 29 miliarde de dolari în primul trimestru din 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2023

Deficitul bugetului federal al Rusiei s-a situat la 2.400 miliarde de ruble (28,93 miliarde de dolari) în primul trimestru din 2023, în urma majorării cheltuielilor și a reducerii veniturilor din energie, a informat Ministerul de Finanțe, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În primul trimestru din 2022, Rusia înregistrase un excedent bugetar de 1.130 miliarde de ruble, dar de atunci resursele publice au fost afectate de majorarea cheltuielilor pentru campania militară și de efectele sancțiunilor occidentale asupra exporturilor sale esențiale de petrol și gaze, scrie Agerpres.

Decizie pentru metroul din Cluj-Napoca. Ce spune Boc CITEȘTE ȘI Decizie pentru metroul din Cluj-Napoca. Ce spune Boc

Ministerul de Finanțe a renunțat de anul trecut să publice datele lunare privind evoluția cheltuielilor. Pe baza calculelor Reuters, Rusia a înregistrat în martie un excedent bugetar de 181 miliarde de ruble, îmbunătățind deficitele de 821 miliarde de ruble din februarie și de 1.760 miliarde de ruble din ianuarie.

Veniturile au scăzut cu 20,8% în primul trimestru din 2023, față de perioada similară din 2022, la 5.700 miliarde de ruble, în principal în urma unui declin de 45% al veniturilor din energie, conform datelor preliminare ale Ministerului de Finanțe.

Cheltuielile au accelerat cu 34% în primul trimestru din 2023, la 8.100 miliarde de ruble.

Restricțiile internaționale impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, inclusiv un plafon de preț de 60 de dolari pentru un baril de țiței, impus de G7 (grupul statelor puternic industrializate), au creat o situație în care țițeiul rusesc Urals se vinde la un discount semnificativ de preț față de țițeiul Brent.

Moscova se bazează pe veniturile din exporturile de petrol și gaze, care anul trecut s-au situat la 11.600 miliarde de ruble (154,68 miliarde de dolari), pentru a finanța cheltuielile bugetare. Diminuarea veniturilor din exporturile de petrol și gaze a forțat Moscova să înceapă să cheltuie o parte din rezervele sale valutare pentru a acoperi un deficit bugetar care a crescut din cauza costurilor asociate cu invadarea Ucrainei.

Duminică, vicepremierul Alexander Novak a anunțat că Rusia a decis să prelungească reducerea cu 500.000 de barili pe zi a producției de petrol până la finele anului. "Ca măsură preventivă împotriva unei noi volatilități pe piață, Federația Rusă va implementa o reducere voluntară a producției de 500.000 de barili pe zi, până la finele lui 2023, comparativ cu producția medie din luna februarie", a precizat Alexander Novak, într-un comunicat de presă.

În data de 10 februarie, Novak anunța că Rusia își va reduce producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi până la finele lunii martie, pentru ca la data de 21 martie să anunțe că reducerea producției va continua până la finele lunii iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
deficit bugetar