Rusia riscă accelerarea tranziției producătorilor auto de la utilizarea paladiului la cea a platinei

Rusia riscă accelerarea tranziției producătorilor auto de la utilizarea paladiului la cea a platinei
scris 17 mai 2022

Producătorii de automobile accelerează eforturile de a folosi mai puțin paladiu și mai multă platină, din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu paladiu din Rusia, a anunțat Consiliul Mondial pentru Investiții în Platină (WPIC), care anticipează un surplus mare de platină pe piață în acest an, transmite Reuters.

Producătorii de automobile făceau deja tranziția la platină, care este mai ieftină decât paladiul, pentru a economisi bani, dar accelerarea acestui proces ar crește cererea de platină și ar putea mări prețurile, având în același timp efectul opus asupra paladiului, scrie News.ro.

FOTO Rusia schimbă Coca Cola, Fanta și Sprite cu...CoolCola, Fancy și Street. Reacția cumpărătorilor CITEȘTE ȘI FOTO Rusia schimbă Coca Cola, Fanta și Sprite cu...CoolCola, Fancy și Street. Reacția cumpărătorilor

Rusia asigură aproximativ 25-30% din oferta mondială de paladiu și aproximativ 8-10% din cea de platină.

Nu există niciun semn că exporturile rusești au fost reduse de sancțiunile impuse țării, de când a trimis trupe în Ucraina în februarie, dar, odată cu prelungirea războiului, mai multe companii ar putea boicota metalul rusesc, iar guvernele ar putea impune restricții.

”Efortul de înlocuire a crescut enorm. Cantitatea de economii pe care le poate face un producător de automobile este semnificativă. Ceea ce s-a adăugat în plus sunt preocupările legate de disponibilitatea (de paladiu)”, a spus Trevor Raymond, directorul pentru cercetări al WPIC.

La aproximativ 950 de dolari uncia, platina costă aproximativ jumătate față de paladiu.

Producătorii de automobile folosesc aproximativ 2,5-3 milioane de uncii de platină în fiecare an și aproximativ 8,5 milioane de uncii de paladiu.

În ultimul său raport trimestrial, WPIC a spus că piața de platină, de aproximativ 8 milioane de uncii pe an, va fi suplimentată cu 627.000 de uncii în acest an, după un excedent de 1,13 milioane de uncii în 2021.

În martie, Consiliul a prognozat un surplus de 652.000 de uncii pentru 2022.

În timpul trimestrului ianuarie-martie, cererea de platină a scăzut cu 26% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar oferta a scăzut cu 13%, lăsând în piață o supraofertă de 167.000 de uncii, a spus WPIC.

Pe ansamblul anului, oferta de platină va fi cu 5% mai mică decât în ​​2021, iar cererea va fi cu 2% mai mare, cererea din industria auto crescând cu 16%.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
producători auto