Rubla rusească s-a apropiat de cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani față de euro. Moneda rusească este cea mai performantă monedă din lume în acest an

Rubla rusească s-a apropiat de cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani față de euro. Moneda rusească este cea mai performantă monedă din lume în acest an
scris 17 mai 2022

Rubla rusească a trecut luni de 64 de unități pentru un dolar, atingând temporar 62,71 unități pentru un dolar, în timp ce s-a apropiat de cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani față de euro, susținută de restricțiile continue asupra tranzacțiilor cu valută, transmite Reuters.

VEZI AICI ȘI Rubla a devenit "cea mai puternică monedă din lume" de la începutul anului. Ironia remarcată de analiști

Moneda rusească este cea mai performantă monedă din lume până acum în acest an, dar acest lucru se datorează sprijinului artificial din partea măsurilor de control al capitalului, pe care Rusia le-a impus la sfârșitul lunii februarie pentru a-și proteja sectorul financiar, după ce a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, scrie News.ro.

FOTO Rusia schimbă Coca Cola, Fanta și Sprite cu...CoolCola, Fancy și Street. Reacția cumpărătorilor CITEȘTE ȘI FOTO Rusia schimbă Coca Cola, Fanta și Sprite cu...CoolCola, Fancy și Street. Reacția cumpărătorilor

Situația de pe piața valutară internă este aceeași de câteva săptămâni, iar rubla continuă să se întărească pe măsură ce oferta de valută străină depășește cererea, a declarat Alexandr Dhioev, analist la Alfa Capital.

Datele băncii centrale au arătat luni că excedentul de cont curent al Rusiei s-a triplat din ianuarie până în aprilie până la 95,8 miliarde de dolari, stimulat de veniturile mai mari din exporturi și de o scădere a importurilor.

Se pare că punctul de echilibru nu a fost găsit până acum”, a spus Dhioev despre cursul rublei.

Nu este clar dacă măsura impusă de președintele Vladimir Putin ca exporturile de gaze să fie plătite în ruble a susținut și moneda.

La ora 15:00 GMT (18:00 ora României), rubla era cu 1,5% mai puternică față de dolar, de 63,59 unități pentru un dolar, aproape de cel mai ridicat nivel de la începutul lunii februarie 2020, de 62,6250 unități, atins vineri.

”Măsurile actuale de control al capitalului au adus rubla înapoi la nivelurile de dinainte de pandemie”, au spus analiștii Rosbank într-o notă, prognozând că rubla va scădea la 90 de unități pentru un dolar până la sfârșitul anului.

”În viitorul apropiat, un nou comitet pentru reglementarea pieței valutare poate ajusta aceste restricții, dar până atunci, consolidarea cursului USD/RUB se poate menține la limita inferioară a intervalului 63,0-70,0”.

Față de euro, rubla a crescut cu 1,6%, până la 66,05 unități pentru un euro, rămânând aproape de cel mai ridicat nivel din iunie 2017, de 64,9425 unități, pe care l-a atins vineri la Bursa din Moscova.

Confruntarea Moscovei cu Occidentul și temerile privind un nou pachet de sancțiuni care să pedepsească Rusia pentru ceea ce ea numește ”o operațiune militară specială” în Ucraina sunt în centrul atenției. Dar impactul lor este atenuat de cerința companiilor axate pe export de a converti valută străină și alte restricții.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
euro
rusia