Rusia se confruntă cu un deficit record de forță de muncă

Rusia se confruntă cu un deficit record de forță de muncă
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2023

Companiile rusești dintr-o gamă largă de sectoare se confruntă cu un deficit record de personal în acest an, pe fondul declinului demografic, al exodului provocat de înrolările în armată și al pierderilor militare din Ucraina, a relatat luni cotidianul economic Kommersant, citat de The Moscow Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Disponibilitatea angajaților a atins cea mai scăzută valoare de când a început să se țină evidența în 1998, a precizat ziarul, citând un sondaj al Băncii Centrale în rândul angajatorilor reprezentând diverse sectoare economice, scrie G4Media.ro.

VIDEO Cum arată acum tronsonul din drumul expres Craiova - Pitești care ar trebui să fie inaugurat în acest an CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată acum tronsonul din drumul expres Craiova - Pitești care ar trebui să fie inaugurat în acest an

Lipsa de lucrători pentru perioada ianuarie-martie 2023 a fost mai mare decât cea înregistrată în perioada octombrie-decembrie 2022.

Ratele oficiale ale șomajului din Rusia se află la minime record, în ciuda schimbărilor structurale cauzate de invadarea Ucrainei.

Unii analiști atribuie reducerea forței de muncă unei creșteri a numărului de locuri de muncă în așa-numita „economie gri” a Rusiei și exodului masiv al rușilor de anul trecut din cauza războiului din Ucraina.

Potrivit sondajului Băncii Centrale, citat de Kommersant, industriile de producție, de alimentare cu apă, de minerit, de depozitare și de transport au fost cele mai afectate de deficitul de forță de muncă.

Vânzările de mașini, comerțul cu ridicata și sectorul serviciilor au fost sectoarele cel mai puțin afectate.

Angajatorii intervievați de Banca Centrală au menționat indexarea salariilor și instruirea personalului ca măsuri luate pentru a rezolva această problemă.

Aceștia au declarat că se așteaptă ca angajările să revină în lunile următoare, în parte datorită unei creșteri anticipate a forței de muncă sezoniere în construcții, procesare, comerț și alte sectoare.

WhatsApp permite salvarea mesajelor care dispar CITEȘTE ȘI WhatsApp permite salvarea mesajelor care dispar

Însă cercetători precum cei de la Școala Superioară de Economie (HSE) din Moscova susțin că rezultatele sondajelor publice bazate pe percepție pot fi supraestimate.

Banca Centrală a Rusiei a intervievat 14.000 de angajatori din sectoarele nefinanciare pentru sondajul său de monitorizare a întreprinderilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia. muncitori