Rusia va bloca vânzarea subsidiarelor rusești ale băncilor străine

Rusia va bloca vânzarea subsidiarelor rusești ale băncilor străine
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iul 2022

Rusia va bloca vânzarea subsidiarelor rusești ale băncilor străine atâta timp cât băncile rusești în străinătate nu pot funcționa normal, a declarat adjunctul ministrului rus de Finanțe, Alexei Moiseev, pentru agenția Interfax, preluată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Am discutat acest lucru în cadrul subcomisiei noastre, că nu ne vom da permisiunea pentru vânzarea subsidiarelor băncilor străine și a activelor lor în Rusia, până când situația nu se va îmbunătăți", a spus Alexei Moiseev.

ULTIMA ORĂ După Rusia, și Belarus a intrat în incapacitate de plată CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După Rusia, și Belarus a intrat în incapacitate de plată

Anterior, mai multe surse care au dorit să își păstreze anonimatul au dezvăluit pentru Reuters că Banca Centrală a Rusiei rezistă solicitărilor venite din partea băncilor comerciale rusești care vor să preia afacerile locale ale băncilor străine, fiind îngrijorată, printre altele, că o astfel de preluare ar putea să îi determine pe deponenții ruși să își scoată economiile din bănci, scrie Agerpres.

Alexei Moiseev nu a exclus posibilitatea ca, în viitor, Ministerul rus de Finanțe să sprijine ideea plasării subsidiarelor rusești ale băncilor străine sub controlul băncilor rusești de stat.

Grupul bancar francez Societe Generale și-a vândut subsidiara rusească Rosbank către Interros Capital, o firmă controlată de oligarhul rus Vladimir Potanin, însă alte bănci străine, inclusiv Raiffeisen, UniCredit și Citi, cei mai mari creditori occidentali prezenți pe piața din Rusia, analizează încă opțiunile disponibile pentru subsidiarele lor rusești.

Cele mai recente date arată că subsidiarele rusești ale băncilor străine aveau împreună active în valoare de 3.500 de miliarde de ruble (60,3 miliarde de dolari), comparativ cu active în valoare de 38.000 de miliarde de ruble cât avea liderul pieței Sberbank la finele lui 2021, când băncile străine controlau 11% din totalul capitalului bancar din Rusia.

Occidentul a impus sancțiuni fără precedent sectorului bancar rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei, blocând accesul marilor bănci rusești la sistemul global de plăți SWIFT și limitând capacitatea lor de a opera cu valută.

În luna aprilie, după introducerea sancțiunilor, subsidiara din Europa a băncii rusești VTB nu a mai avut voie să primească instrucțiuni de la banca mamă VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia, iar activele sale au fost înghețate.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
banci