Rușii sunt îngrijorați de explozia prețurilor la ouă, înainte de sărbători. Amintiri din epoca sovietică, când cozile și combinațiile pentru achiziționarea de produse alimentare de bază erau o provocare cotidiană

Rușii sunt îngrijorați de explozia prețurilor la ouă, înainte de sărbători. Amintiri din epoca sovietică, când cozile și combinațiile pentru achiziționarea de produse alimentare de bază erau o provocare cotidiană
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 dec 2023

O explozie a prețurilor la ouă, pe fondul unei inflații ridicate și al sancțiunilor economice, provoacă îngrijorări în rândul autorităților ruse, cu atât mai mult cu cât aceste alimente constituie un ingredient simbolic și central pentru sărbătorile de sfârșit de an, informează AFP:

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Kremlinul insistă de mai multe luni că Rusia rezistă eroic multiplelor sancțiuni impuse împotriva sa după debutul invaziei Ucrainei, în luna februarie 2022, arătând spre o creștere economică de 5,5% în trimestrul al treilea, față de o contracție de 3,5% în aceeași perioadă a anului trecut. Însă, puterea de cumpărare a rușilor s-a erodat în ultimii doi ani, ca urmare a deprecierii rublei și a unei inflații puternice, care în luna noiembrie a fost de 7,48% în ritm anual. Prețul ouălor a devenit un exemplu elocvent care agită mass media și internauții într-o țară în care dezbaterea publică a fost eliminată în mare parte, scrie G4Media.ro.

Digi preia în Portugalia drepturi asupra unor frecvențe Vodafone CITEȘTE ȘI Digi preia în Portugalia drepturi asupra unor frecvențe Vodafone
Potrivit cifrelor comunicate de Oficiul de Statistică din Rusia (Rosstat), în luna noiembrie, prețul ouălor a crescut considerabil, în medie, cu 40,29% în ritm anual.

Consumatorii moscoviți intervievați de AFP vorbesc despre creșteri și mai importante.

„Înainte cumpăram o duzină de ouă cu 70 de ruble. Acum mă costă între 130 și 140 de ruble, adică dublu”, spune Ilia Zarubin, un student de 21 de ani.

„Sunt șocată..Este oribil ce se întâmplă cu prețurile! Nu doar la ouă, dar la toate produsele”, spune și Elizaveta Chalayevskaya, o pensionară de 76 de ani.

În replică, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Federația Rusă (Rosselkhoznadzor) a autorizat vineri importurile de ouă din Turcia, iar Ministerul rus al Agriculturii a propus interzicerea exporturilor de ouă pentru o perioadă de șase luni.

La rândul său, procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, le-a ordonat săptămâna trecută subordonaților săi să verifice producătorii și comercianții, suspectați de o creștere nejustificată a prețurilor.

Explozia prețurilor la ouă a dat naștere unor scene neobișnuite sâmbătă, când imaginile cu mulțimi de oameni care au stat la coadă pentru a cumpăra ouă de la un târg agricol din regiunea Belgorod, pentru că prețurile erau mult mai mici decât la supermarket, au devenit virale pe rețelele sociale.

Netflix va transmite în direct un meci de tenis între Rafael Nadal și Carlos Alcaraz CITEȘTE ȘI Netflix va transmite în direct un meci de tenis între Rafael Nadal și Carlos Alcaraz

„Pentru ca toată lumea să poată cumpăra ouă, am decis să nu se vândă decât două duzini pentru fiecare persoană”, a reacționat viceguvernatorul regional Iulia Chtchedrina, pe rețeaua Telegram.

„Pentru ca toată lumea să poată cumpăra ouă, am decis să nu se vândă decât două duzini pentru fiecare persoană”, a reacționat viceguvernatorul regional Iulia Chtchedrina, pe rețeaua Telegram.

Teama de o penurie a readus în minte epoca sovietică, când cozile și combinațiile pentru achiziționarea de produse alimentare de bază erau o provocare cotidiană.

Potrivit experților citați de mass media din Rusia, creșterea prețurilor la ouă este o consecință a scumpirii nutrețurilor pentru păsări și a produselor veterinare, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident după luna februarie 2022 și care au provocat o creștere a produselor importate.

Prețul ouălor este urmărit cu deosebită atenție de familiile din Rusia în luna decembrie, pentru că ouăle și maioneza sunt ingrediente de bază ale meselor de sfârșit de an, în special salata Olivier (salata Boeuf), un fel de mâncare care nu lipsește de pe masa de Revelion.

„Indiferent cât costă, voi pregăti o salată Olivier pentru Anul Nou, chiar dacă produsele s-au scumpit”, a declarat Elena, administrator la un centru de asistență psihologică din Moscova.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
alimente
oua