Sberbank a primit mai multe oferte pentru participația la grupul croat Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani. “Totul depinde de preț”

Sberbank a primit mai multe oferte pentru participația la grupul croat Agrokor, cel mai mare retailer din Balcani. “Totul depinde de preț”
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 dec 2018

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, analizează o eventuală vânzare a participației deținute la retailerul croat Agrokor, în prezent în curs de redresare financiară după ce a intrat sub controlul statului din cauza datoriilor acumulate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banca rusă cu capital de stat este cel mai mare creditor al retailerului croat și, potrivit acordului de reorganizare al grupului, va deveni principalul acționar al Agrokor, cu un pachet de 39,2% din acțiuni.

Participația la Agrokor a atras deja mai mulți potențiali cumpărători, în principal fonduri de investiții din SUA, Canada și Marea Britanie, a declarat recent Maxim Poletaev, prim-vicepreședintele board-ului Sberbank, responsabil cu supravegherea procesului de reorganizare al grupului croat.

Amendă uriașă pentru holdingul bulgar BEH, care a blocat accesul concurenților la infrastructura de gaze, inclusiv la conducta de import din România CITEȘTE ȘI Amendă uriașă pentru holdingul bulgar BEH, care a blocat accesul concurenților la infrastructura de gaze, inclusiv la conducta de import din România

“Totul depinde de preț. Momentan, analizăm [ofertele]”, a spus Poletaev, citat de Reuters.

Sberbank discută și o posibilă participare a altor investitori la operațiunea de refinanțare a unei creanțe preferențiale de 1,1 miliarde de euro a Agrokor, a adăugat Poleatav. Printre băncile care au finanțat inițial împrumutul se află și VTB Bank, a doua mare bancă rusă, precum și grupul italian UniCredit.

“Înlocuirea împrumutului cu unul nou (…) este unul dintre obiectivele pentru următoarele două luni. Lucrăm la acest lucru și am primit deja două propuneri”, potrivit oficialului băncii ruse.

Sberbank și VTB, care au împrumutat anterior Agrokor cu 1,1 miliarde de euro și, respectiv, 300 milioane de euro, nu vor participa la viitoarele operațiuni de finanțare a grupului, a precizat Poleatav.

Agrokor, o afacere de familie fondată de croatul Ivica Todoric în urmă cu peste 40 de ani, este în prezent cel mai mare retailer din Balcani, având peste 100 de companii în portofoliu, cu venituri anuale de aproape 6,5 miliarde de euro și circa 60.000 de angajați.

Din aprilie 2017, grupul se află sub controlul statului croat, după ce a acumulat datorii de aproximativ 58 miliarde de kuna (7,8 miliarde de euro), echivalentul a circa 16% din PIB-ul Croației.

În iulie anul acesta, Agrokor a ajuns la un acord cu cei peste 5.700 de creditori privind reorganizarea grupului.

Potrivit acordului, Sberbank va deveni principalul acționar al grupului restructurat, cu o participație de 39,2%. Deținătorii de obligațiuni vor avea o un pachet cumulat de 25% din acțiuni, mai multe bănci croate vor deține împreună 15,3%, iar VTB va avea o participație de 7,5%.

Fabris Perusko, numit la șefia grupului de către Tribunalul Comercial din Zagreb în luna februarie, a declarat că acordul încheiat cu creditorii, după șase luni de negocieri intense, va permite grupului să se concentreze asupra strategiei de afaceri pe termen scurt și mediu.

Planurile Agrokor includ listarea unui pachet de acțiuni pe bursă într-un interval de cel mult patru ani, recâștigarea încrederii în rândul finanțatorilor și al furnizorilor, precum și consolidarea poziției lanțului de supermarketuri Konzum, principala afacere aducătoare de venituri a grupului.

viewscnt
Afla mai multe despre
agrokor
sberbank
participatie
cumparatori
fonduri investitii
reorganizare
datorii