Scutul american antirachetă din România ar putea să ruineze Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), avertizează Moscova

Scutul american antirachetă din România ar putea să ruineze Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), avertizează Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2018

Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) s-ar putea prăbuși, dacă ”dilema” scutului american antirachetă din Europa de Est rămâne ”nerezolvată”, a amenințat marți, în presa rusă, directorul Departamentului neproliferării și controlului armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe Vladimir Iermakov, relatează agenția rusă de stat Tass.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Asemenea lansatoare americane sunt desfășurate în România, iar în curând vor apărea în Polonia. Dacă această problemă rămâne nerezolvată, tratatul (INF) se poate nărui. Clar, Statele Unite vor fi responsabile de această prăbușire”, a apreciat  el.

”Noi vom fi pregătiți să discutăm viitorul tratatului (INF) cu Washingtonul oricând și în orice fel”, a adăugat Iermakov, acuzând Statele Unite că au continuat să acuze Rusia de încălcarea INF, scrie News.ro.

EXCLUSIV FOTO Booking a venit în România și i-a chemat în premieră pe hotelieri la o discuție. A primit acuzații că sprijină concurența neloială pe fondul indiferenței statului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Booking a venit în România și i-a chemat în premieră pe hotelieri la o discuție. A primit acuzații că sprijină concurența neloială pe fondul indiferenței statului

”Nu există motive să se spună că Rusia încalcă acest tratat”, a insistat el.

Tratatul a fost încheiat la Washington, pe 8 decembrie 1987.

Statele Unite au acuzat pentru prima dată Rusia de încălcarea prevederilor documentului în iulie 2014. Washingtonul a reiterat acuzațiile, pe care Moscova le respinge.

Rusia a acuzat la rândul ei Statele Unite, în mai multe rânduri, de încălcarea textului.

Departamentul de Stat american a avertizat în decembrie că Washingtonul va adopta sancțiuni economice și măsuri militare dacă Moscova refuză să revină la respectarea obligațiilor pe care și le-a asumat prin tratat.

Washingtonul anunța de asemenea că începe ”cercetarea și dezvoltarea (R&D), prin examinarea unor concepte și opțiuni militare, în vederea unor sisteme de rachete convenționale cu lansare de la sol, cu rază intermediară de acțiune”.

”Dacă acțiunile Rusiei conduc la prăbușirea tratatului (INF), aceste eforturi vor pregăti Statele Unite să se apere și să-și apere aliații”, sublinia Departamentul de Stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
tratatul fortelor nucleare intermediare