SUA aprobă vânzarea a opt avioane de vânătoare de tip F-16 Bulgariei

SUA aprobă vânzarea a opt avioane de vânătoare de tip F-16 Bulgariei
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2022

Guvernul american a aprobat vânzarea a opt avioane de luptă de tip F-16 Bulgariei, în vederea unei ”consolidări a securității” acestu stat membru NATO, în contextul războiului rus în Ucraina, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Departamentul de Stat american a anunțat într-un comunicat, luni, că a notificat Congresul Statelor Unite cu privire la intenția de a vinde aceste avioane de vânătoare și muniție acestei țări din Europa de Est, în valoare de 1,67 de miliarde de dolari, scrie News.ro.

FOTO Defecțiune la un tren de metrou, între stațiile Grivița și Basarab. Călătorii, evacuați prin tunel CITEȘTE ȘI FOTO Defecțiune la un tren de metrou, între stațiile Grivița și Basarab. Călătorii, evacuați prin tunel

Washingtonul nu precizează dacă această vânzare ar putea deschide calea unui transfer în Ucraina a unor avioane de fabricație sovietică, de care dispune Bulgaria.

Kievul le cere partenerilor săi din Occident avioane de tip MiG-29, pe care militari ucraineni știu să le piloteze și de care dispun țări din Europa de Est.

Un eventual transfer al unor astfel de avioane de fabritcație rusă din Polonia a fost discutat la începutul lui martie, după care Statele Unite s-au opus, de teamă că Rusia ar putea considera acest lucru o implicare prea directă a NATO în Războiul din Ucrana.

Potrivit Departamentului de Stat american, vânzarea unor avioane de tp F-16 ”va îmbunătăți capacitatea Bulgariei de a înfrunta amenințările actuale și viitoare și va permite Forțelor aeriene bulgare să desfășoare cu regularitate avioane de vânătoare moderne în regiunea Mării Negre”, la care Ucraina este riverană.

O consolidare a ”flancului oriental” al NATO face parte dintr-o strategie a Statelor Unite de a răspunde invaziei Ucrainei de către Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
f-16