SUA suspendă orice livrări de echipamente legate de avionul american de vânătoare de tip F-35 către Turcia

SUA suspendă orice livrări de echipamente legate de avionul american de vânătoare de tip F-35 către Turcia
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2019

Statele Unite au anunțat că suspendă orice livrări de echipamente legate de avioanele de vânătoare americane de tip F-35 către Turcia, cu scopul de a descuraja Ankara să achiziționeze sistemul rus antirachetă de tip S-400, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Așteptând o decizie fără echivoc din partea Turciei, care trebuie să renunțe la livrările sistemului S-400, livrările și activitățile asociate de implementarea capacităților operaționale ale (avionului de tip) F-35 în Turcia au fost suspendate”, a anunțat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

”Dialogul nostru cu Turcia asupra acestei chestiuni importante continuă”, a adăugat el, scrie News.ro.

Tesla Model 3 a depășit în vânzări, în Europa, limuzinele de clasă medie, C Class, A4 și Serie 3, în prima lună de lansare CITEȘTE ȘI Tesla Model 3 a depășit în vânzări, în Europa, limuzinele de clasă medie, C Class, A4 și Serie 3, în prima lună de lansare

Guvernul turc a semnat un acord cu Rusia în vederea achiziționării dispozitivului de apărare antirachetă și antiaeriană de tip S-400, a cărui livrare urmează să înceapă în această vară. Însă această comandă otrăvește de luni de zile relațiile între Ankara și Washington, aliați în cadrul NATO.

Statele Unite subliniază că sistemee ruse de tip S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO și se tem că acest sistem ultrasofisticat rus ar putea să pătrundă secretele tehnologice ale avionului militar american F-35, pe care Turcia intenționează de asemenea să-l achiziționeze.

Ankara intenționează să achiziționeze 100 de avioane de acest tip, iar piloți turci au început deja să se formeze împreună cu omologi de-ai lor în Statele Unite.

Turcia a investit un miliard de dolari în acest program, iar orice decizie americană care împiedică trimiterea avioanelor de vânătoare ar putea fi considerată o încălcare a contractului.

”Statele Unite continuă să avertizeze Turcia cu privire la consecințele achiziționării sale anunțate a unor (sisteme ruse de tip) S-400”, a subliniat acest purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

”Acest lucru pune în pericol continuarea participării Turciei la programul F-35”, a insistat el.

”Deplângem puternic situația actuală în care se află parteneriatul nostru cu privire la F-35, însă Departamentul Apărării este necesar să ia măsuri de precauție cu scopul de a proteja investițiile împărtășite în tehnologia noastră sensibilă”, a precizat el.

Ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu a denunțat vineri presiuni americane, considerate ”contrare dreptului internațional”.

Washingtonul și-a sporit presiunea, în ultimele săptămâni.

Senatori republicani și democrați au depus joi un proiect de lege în vederea blocării transferului unor avioane americane de tip F-35 Ankarei, atât timp cât Guvernul american nu certifică faptul că Turcia nu va achiziționa sisteme ruse de tip S-400.

viewscnt
Afla mai multe despre
f 35
sua
turcia