Tayyip Erdogan a promis că banca centrală va continua să reducă dobânzile cât se va afla el la putere

Tayyip Erdogan a promis că banca centrală va continua să reducă dobânzile cât se va afla el la putere
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2022

Președintele turc Tayyip Erdogan a promis că banca centrală va continua să reducă ratele dobânzilor în fiecare lună, atâta timp cât el va rămâne la putere, după ce a surprins piețele prin reducerea de două ori a dobânzilor în ultimele două luni, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Atâta timp cât acest frate al tău se află în această poziție, dobânzile vor continua să scadă cu fiecare zi care trece, cu fiecare săptămână care trece, în fiecare lună”, a spus Erdogan la un miting în provincia de vest Balikesir, scrie News.ro

VIDEO Explozie puternică pe Podul Kerci, care face legătura dintre Rusia și Crimeea. Partea rutieră a podului s-a prăbușit CITEȘTE ȘI VIDEO Explozie puternică pe Podul Kerci, care face legătura dintre Rusia și Crimeea. Partea rutieră a podului s-a prăbușit

Inflația din Turcia a crescut din noiembrie anul trecut, pe măsură ce lira turcească s-a prăbușit în urma reducerilor dobânzii de politică monetară de către banca centrală, într-un ciclu de relaxare neortodox dorit de mult timp de Erdogan.

Lira turcească a pierdut aproximativ 28% din valoarea sa față de dolar în acest an și 80% în ultimii 5 ani, deoarece piețele au evitat politica monetară neortodoxă a lui Erdogan de reducere a ratelor dobânzilor în pofida inflației ridicate.

Banca centrală a Turciei a șocat piețele cu două reduceri consecutive de 1 punct procentual, în ultimele două luni, în timp ce multe alte economii majore încearcă să înăsprească politica.

Între timp, lira turcească este așteptată să scadă și mai mult, deoarece Turcia acordă prioritate creșterii economice față de combaterea inflației, care este la cel mai ridicat din ultimii 24 de ani.

Pe lângă creșterea vertiginoasă a costurilor de trai, pentru populația de 84 de milioane a Turciei, țara își consumă rezervele valutare și are un deficit de cont curent tot mai mare.

Pe măsură ce Rezerva Federală a SUA mărește dobânda cheie și dolarul devine mai puternic, multele datorii denominate în dolari ale Turciei și energia pe care o importă în dolari vor deveni tot mai dificil de plătit.

viewscnt
Afla mai multe despre
tayyip erdogan
turcia
dobanzi
inflatie