Trump anunță că se va interzice Turciei să mai achiziționeze avioanele de luptă americane F-35 în urma primelor livrări ale sistemului rus de rachete S-400

Trump anunță că se va interzice Turciei să mai achiziționeze avioanele de luptă americane F-35 în urma primelor livrări ale sistemului rus de rachete S-400
scris 17 iul 2019

Președintele american Donald Trump a informat că SUA vor interzice Turciei să achiziționeze avioanele F-35 după ce Ankara a primit primele livrări ale sistemului rus de rachete S-400. Trump nu a făcut însă nicio referire la impunerea unor sancțiuni, îngrijorând astfel membri ai Congresului, atât republicani cât și democrați, informează CNN.

„Pentru că au un sistem de rachete produs în Rusia, le-am interzis să cumpere peste 100 de avioane. Aș crede că Lockheed (firma care produce avioanele F-35) nu este mulțumită. Este vorba de multe locuri de muncă. Eu sincer am avut mereu o relație foarte bună” cu Erdogan, a afirmat Trump, potrivit News.ro.

„Ei sunt într-o situație foarte dificilă și este o situație grea și cea în care am fost puși noi, Statele Unite. Lucrăm la această problemă, vom vedea ce se va întâmpla. Dar nu este corect. Pentru că a cumpărat o rachetă rusă, nu avem voie să îi vindem avioane care valorează miliarde de dolari. Nu este o situație corectă”, a adăugat Trump.

Platforma Undelucram.ro obține o finanțare pentru a se extinde pe piețele internaționale CITEȘTE ȘI Platforma Undelucram.ro obține o finanțare pentru a se extinde pe piețele internaționale

Congresul american a adoptat o serie de rezoluții prin care îndeamnă Executivul să impună sancțiuni Turciei, în cazul în care nu renunță la rachetele ruse.
Pentagonul i-a dat în mod oficial ultimatum - până la 31 iulie - Ankarei, la începutul lui iunie, să renunțe la rachetele ruse, amenințând că altfel urmează să fie exclusă din programul F-35, la care Turcia participă.

Astfel, analiștii și foști oficiali sunt îngrijorați de lipsa unor sancțiuni.

“Președintele este în mod evident cauza amânării. Nu dorește să impună sancțiuni. În primul rând pentru că are o afinitate pentru Erdogan”, a declarat John Hanah, un consilier la Fundația pentru Apărare și Democrație.

În culise, conform CNN, mai mulți oficiali ai administrației, printre care și Secretarul de Stat Mike Pompeo și consilierul pe securitate națională John Bolton au pus presiune pentru a se impune sancțiuni însă Trump dorește să mențină o relație bună cu Erdogan, a informat o sursă familiară cu dezbaterile interne din Departamentul de Stat și Consiliul Național de Securitate.

Noul guvern al Greciei vrea controale mai riguroase la frontiere CITEȘTE ȘI Noul guvern al Greciei vrea controale mai riguroase la frontiere

De asemenea, mai mulți membri republicani ai Congresului l-ar fi telefonat pe Trump pentru a-i să impună sancțiuni Turciei.

Washingtonul consideră că există un risc ca sistemul rus de apărare antiaeriană S-400 să permită Rusiei să pătrundă secretele tehnologice ale noului său avion de luptă invizibil pe radar de tip F-35, cu care Turcia vrea să se doteze.

Trump a afirmat că predecesorul său democrat Barack Obama este vinovat de situația actuală.

”Administrația Obama nu voia să le vândă rachete de tip Patriot (...). Asta a durat foarte mult timp”, a apreciat el, adăugând că, atunci când Casa Albă s-a răzgândit, ”Turcia a semnat deja cu Rusia și a plătit mulți bani”.

Mark Esper, nominalizat de Trump pentru postul de secretar al Apărării, a declarat marți că “Turcia a fost un aliat vechi și capabil al NATO, însă decizia lor de a cumpăra sistemul S-400 este greșită și dezamăgitoare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
sua
f35