Turcia a emis 113 mandate de arestare în legătură cu construcții prăbușite la cutremure

Turcia a emis 113 mandate de arestare în legătură cu construcții prăbușite la cutremure
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2023

Autoritățile din Turcia spun că au fost emise 113 mandate de arestare în legătură cu construcții care s-au prăbușit în urma cutremurelor de luni, transmite BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Poliția turcă a reținut deja cel puțin 12 persoane, inclusiv antreprenori de construcții, scrie News.ro.

Între timp, tulburările din sudul Turciei au perturbat eforturile de salvare în unele locuri. Numărul de persoane confirmate că au murit în Turcia și Siria a crescut la peste 28.000.

Sunt așteptate mai multe arestări, dar acțiunea va fi văzută de mulți ca o încercare de a îndepărta vina generală pentru dezastru.

De ani de zile, experții au avertizat că multe clădiri noi din Turcia sunt nesigure din cauza corupției endemice și a politicilor guvernamentale.

Acele politici au permis așa-numitele amnistii pentru antreprenorii care au modificat reglementările de construcție, pentru a încuraja un boom construcțiilor, inclusiv în regiunile predispuse la cutremure.

Mii de clădiri s-au prăbușit în timpul cutremurului, ridicând semne de întrebare dacă impactul dezastrului natural a fost agravat de deficiențele umane.

Cu alegerile care se profilează, viitorul președintelui este în joc, după ce a petrecut 20 de ani la putere.

Erdogan a recunoscut existența unor deficiențe, dar, în timpul unei vizite într-o zonă de dezastru, a părut să dea vina pe soartă.

Zelenski l-a demis pe comandantul adjunct al Gărzii Naționale din Ucraina CITEȘTE ȘI Zelenski l-a demis pe comandantul adjunct al Gărzii Naționale din Ucraina

”Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna. Face parte din planul destinului”, a spus el.

În a șasea zi după cutremur, situația devine din ce în ce mai disperată. Sâmbătă, salvatorii germani și armata austriacă au întrerupt operațiunile de căutare din cauza ciocnirilor dintre grupuri neidentificate din provincia Hatay.

Se așteaptă ca securitatea să se înrăutățească pe măsură ce rezervele de alimente se scad, a spus un salvator.

”Există o agresiune în creștere între facțiunile din Turcia. Șansele de a salva o viață nu au nicio legătură rezonabilă cu riscul de siguranță”, a spus locotenent-colonelul austriac Pierre Kugelweis.

Căutarea supraviețuitorilor a fost reluată sub protecția armatei turce.

În sudul Turciei și în nordul Siriei, milioane de oameni sunt fără adăpost, iar temperaturile continuă să scadă sub zero în fiecare noapte.

Nou bilanț al cutremurelor devastatoare de la începutul săptămânii: 28.000 de decese. Universitățile din Turcia, cursuri online până la vară. Căminele vor găzdui oameni rămași fără adăpost CITEȘTE ȘI Nou bilanț al cutremurelor devastatoare de la începutul săptămânii: 28.000 de decese. Universitățile din Turcia, cursuri online până la vară. Căminele vor găzdui oameni rămași fără adăpost

ONU a avertizat că peste 800.000 de oameni nu au mâncare adecvată, iar agenția sa de ajutor în teren avertizează că numărul final de morți provocat de cutremur se va dubla.

În Siria, numărul morților se ridică acum la peste 3.500, dar nu au fost publicate cifre noi de vineri.

Speranța de a găsi mai mulți supraviețuitori se estompează, în ciuda unor salvări incredibile.

Printre cei salvați din dărâmături sâmbătă s-au numărat o familie de cinci persoane din provincia Gaziantep din Turcia și o fetiță de șapte ani din Hatay, care a petrecut 132 de ore sub dărâmături.

Cutremurul a fost descris drept ”cel mai grav eveniment din ultimii 100 de ani în această regiune” de șeful de asistență al Națiunilor Unite, care s-a aflat sâmbătă în provincia turcă Kahramanmaras.

Armata austriacă și-a suspendat operațiunile de salvare în Turcia lovită de cutremure din cauza ”situației de securitate tot mai dificile” CITEȘTE ȘI Armata austriacă și-a suspendat operațiunile de salvare în Turcia lovită de cutremure din cauza ”situației de securitate tot mai dificile”

”Cred că este cel mai grav dezastru natural pe care l-am văzut vreodată și este, de asemenea, cel mai extraordinar răspuns internațional”, a declarat Martin Griffiths pentru BBC în Turcia.

Griffiths a cerut ca politica regională să fie lăsată deoparte în fața dezastrului și există unele semne că acest lucru se întâmplă.

Punctul de trecere a frontierei dintre Turcia și Armenia a fost redeschis sâmbătă pentru prima dată în 35 de ani, pentru a permite trecerea ajutorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
mandate arestare
cutremur turcia