Turcia și Grecia au semnalat disponibilitatea de a rezolva prin dialog disputa privind explorarea hidrocarburilor în Mediterana

Turcia și Grecia au semnalat disponibilitatea de a rezolva prin dialog disputa privind explorarea hidrocarburilor în Mediterana
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 aug 2020

Turcia și Grecia și-au semnalat miercuri disponibilitatea de a rezolva prin dialog disputa referitoare la explorarea hidrocarburilor în Mediterana, angajându-se în același timp să își apere interesele în regiune, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele două state, care sunt aliate în cadrul NATO, se află într-un dezacord puternic în privința pretențiilor asupra resurselor de hidrocarburi din regiune, având opinii diferite referitoare la suprafața platourilor continentale în ape unde se află insule grecești, scrie News.ro.

Tensiunile s-au amplificat atunci când Ankara a trimis luni o navă de explorare într-o zonă disputată din Mediterana, însoțită de nave de război, la câteva zile după ce Grecia a semnat un acord maritim cu Egiptul.

FOTO Skoda a publicat primele imagini cu viitorul SUV electric ENYAQ iV CITEȘTE ȘI FOTO Skoda a publicat primele imagini cu viitorul SUV electric ENYAQ iV

”În pofida acestor lucruri, dorim să credem că bunul simț va prevala. Atât în teren cât și la masă, respectăm legislația internațională, buna vecinătate și dialogul. Dorim să ajungem la soluții politice, prin mijloace panice, în conformitate cu legile internaționale ”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulsi Akar.

Premierul elen Kiriakos Mitsotakis a spus că țara sa vrea să construiască poduri cu vecinii săi și speră că discuțiile cu Turcia pot fi reluate. El a adăugat însă că ”dialogul devine irelevant într-un climat de tensiune”.

Hakar a spus că Turcia va continua ”să își apere drepturile, legăturile și interesele” în apele costiere.

”Trebuie să se știe că mările noastre sunt țara noastră albastră. Fiecare picătură este valoroasă”, a subliniat ministrul turc.

Turcia afirmă că are cel mai lung țărm din estul Mediteranei, dar că este este limitată la o fâșie îngustă de ape din cauza extinderii platoului continental al Greciei, pe baza prezenței unor numeroase insule grecești în apropierea țărmului său.

Akar a dat ca exemplu insula elenă Kastellorizo, la circa doi kilometri de coasta sudică a Turciei și la 570 de kilometri de Grecia continentală, ca sursă principală de frustrare.

”Grecia cere 40.000 de kilometri pătrați de jurisdicție maritimă din cauza insulei Meis (Kastellorizo)...nu poate fi reconciliată cu orice logică”, a explicat Akar.

Pretenția Greciei asupra apelor din jurul Kastellorizo se bazează pe o convenție maritimă a ONU susținută de multe țări, dar nu și de Turcia.

Ankara a anunțat că va emite noi licențe de explorare și forare în estul Mediteranei, în timp ce  ministrul grec de Externe Nikos Dendias a cerut Turciei să ”elibereze imediat platoul continental elen”.

”Nu vom fi niciodată cei care vor escalada situația. Cu toate acestea, reținerea este numai un aspect al puterii noastre. Nu vom lăsa fără răspuns nicio provocare”, a subliniat Mitsotakis.

Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană vor discuta problema vineri, în cadrul unei teleconferințe de urgență, la solicitarea guvernului elen. Ministrul elen de Externe se va întâlni vineri, la Viena, cu omologul său american Mike Pompeo, pentru a discuta despre acest conflict.

viewscnt
Afla mai multe despre
explorarea hidrocarburilor
turcia
grecia