Sechestru asupra bunurilor Victoriabank, controlată de BERD și Banca Transilvania: BERD se arată “profund îngrijorată” de acuzațiile procurorilor moldoveni

Sechestru asupra bunurilor Victoriabank, controlată de BERD și Banca Transilvania: BERD se arată “profund îngrijorată” de acuzațiile procurorilor moldoveni
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 aug 2020

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a pus sechestru asupra unor bunuri de 1,9 miliarde de lei moldovenești aparținând Victoriabank, la care pachetul majoritar de acțiuni este controlat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) alături de Banca Transilvania. BERD spune că este “profund îngrijorată” de acuzațiile aduse de procurorii anticorupție împotriva băncii de peste Prut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a anunțat, marți, că a pus sechestru asupra unor bunuri de 1,9 miliarde de lei moldovenești aparținând unei “bănci comerciale”, ce figurează într-un dosar vizând o fraudă bancară de proporții din 2014.

Prin aplicarea sechestrului, procurorii urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului, arată Procuratura.

Schema de ajutor de stat pentru consumul energetic contribuie decisiv la triplarea profitului net semestrial al Alro Slatina CITEȘTE ȘI Schema de ajutor de stat pentru consumul energetic contribuie decisiv la triplarea profitului net semestrial al Alro Slatina

Anunțul a fost făcut la o zi după ce în presă au apărut informații privind aplicarea unui sechestru asupra activelor Victoriabank, a treia mare bancă comercială din Moldova, controlată de Banca Transilvania și BERD, cu o participație agregată de 72,2%.

“BERD a aflat cu profundă îngrijorare despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova împotriva Victoriabank și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014”, arată BERD într-un comunicat remis astăzi.

BERD precizează că activitățile vizate de ancheta procurorilor au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank să fie restabilită.

“BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova. Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei”, potrivit documentului citat.

BERD controlează un pachet de 27,5% din acțiunile Victoriabank. În ianuarie 2018, Banca Transilvania, la care BERD este acționar minoritar, a cumpărat 39,2% din acțiunile băncii moldovenești, iar ulterior și-a majorat participația la 44,6%.

Potrivit unui comunicat al Victoriabank, BERD și Banca Transilvania au fost surprinse neplăcut de situația creată în urma aplicării sechestrului de către procurori, cei doi acționari internaționali considerând “că acțiunile recente reprezintă o amenințare a stabilității financiar-bancare și o piedică în dezvoltarea țării”.

viewscnt
Afla mai multe despre
victoriabank
berd
banca transilvania
sechestru bunuri
procuratura anticoruptie republica moldova
frauda bancara
acuzatii