Turcia va majora impozitul pe profit pentru a plăti pentru reconstrucția regiunilor devastate de cutremure

Turcia va majora impozitul pe profit pentru a plăti pentru reconstrucția regiunilor devastate de cutremure
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2023

Turcia va majora impozitul pe profit pentru companii pentru a finanța lucrările de reconstrucție în regiunile devastate de cutremurele din luna februarie, potrivit unui proiect depus în parlament de partidul AK al președintelui Recep Erdogan, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cutremurele din sudul Turciei au ucis peste 50.000 de persoane și au lăsat milioane de oameni fără locuințe, scrie Hotnews.ro.

Mircea Beuran - achitat definitiv în procesul în care era acuzat de luare de mită CITEȘTE ȘI Mircea Beuran - achitat definitiv în procesul în care era acuzat de luare de mită

Economiștii și guvernul au estimat că lucrările de reconstrucție vor costa Turcia peste 100 de miliarde de dolari, executivul de la Ankara promițând înaintea alegerilor din luna mai că va reclădi peste 600.000 de locuințe pentru persoanele rămase fără adăpost.

Proiectul depus acum în parlament de partidul lui Erdogan propune, printre altele, majorarea impozitului pe profit de la 20% la 25%. În cazul băncilor și instituțiilor financiare majorarea ar urma să fie de la 25% la 30%.

Legea prevede în schimb un discount de 5% pentru veniturile realizate de companii din exporturi, pentru a încuraja comerțul extern.

O altă prevedere vizează depozitele bancare în lire care în prezent sunt protejate de depreciere în fața monedelor străine de către Trezoreria și Banca Centrală de la Ankara.

Cele mai frumoase și mai scumpe străzi ale Bucureștiului CITEȘTE ȘI Cele mai frumoase și mai scumpe străzi ale Bucureștiului

Această schemă compensează deponenții pentru pierderile înregistrate din cauza lirei turcești, care s-a prăbușit dramatic în ultimii ani. Banca Centrală a Turciei va prelua acum integral gestionarea programului, preluând atribuțiile pe care Trezoreria guvernului turc le avea anterior.

Anul trecut guvernul turc a efectuat viramente în valoare de 92,54 de miliarde de lire (3,6 miliarde de dolari) pentru a despăgubi deponenții protejați de acest program.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
impozit pe profit