Ucraina a anunțat că va începe să exporte cereale pe mare săptămâna aceasta

Ucraina a anunțat că va începe să exporte cereale pe mare săptămâna aceasta
scris 26 iul 2022

Ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, a anunțat că Executivul său estimează ca exporturile de cereale pe mare, blocate din cauza războiului, să fie reluate săptămâna aceasta, relatează agenția EFE.

Ieșirea navelor din porturile ucrainene în Marea Neagră se va face în baza unui acord semnat pe 22 iulie la Istanbul, după cum a declarat ministrul, citat de agenția Interfax.

VIDEO Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume CITEȘTE ȘI VIDEO Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume

Conform estimărilor, redeschiderea porturilor va permite exportul, lunar, a 3 milioane de tone, ceea ce va aduce Ucrainei venituri suplimentare de un miliard de dolari, scrie Agerpres.

Kubrakov a subliniat că funcționarea centrului de coordonare care se va înființa la Istanbul pentru a superviza funcționarea coridorului umanitar pentru ieșirea grâului va deveni operațional miercuri, 27 iulie.

Însă, funcționarea sa nu se va extinde în apele teritoriale ucrainene, în care, după cum a spus oficialul, "doar autoritățile ucrainene vor avea competențe pentru a gestiona și garanta toate procesele".

Lucrările de deminare se vor realiza exclusiv pe coridoarele create pentru a permite ieșirea navelor cu grâne și toate ambarcațiunile vor fi acompaniate de nave ale Ministerului Infrastructurii, a adăugat el.

La rândul său, vice ministrul Infrastructurii, Iuri Vaskov, a subliniat că, dacă totul merge așa cum e prevăzut, prima navă cu cereale va ieși săptămâna aceasta din portul Chornomorsk, în regiunea Odesa.

"Vor urma cele din portul Odesa și portul Pivdenny", a spus el, dând asigurări că în termen de două săptămâni Ministerul va fi tehnic pregătit pentru a exporta din toate terminalele aflate în cele trei porturi menționate.

Acordul semnat săptămâna trecută sub auspiciile Națiunilor Unite și ale Turciei prevede crearea unui coridor maritim pentru a atenua criza alimentară provocată de blocajul rus din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Însă, după atacurile lansate sâmbătă asupra portului comercial Odesa, Ucraina a acuzat Rusia că "ignoră" ONU și Turcia și a anunțat că Rusia va trebui să își asume "toată responsabilitatea" dacă acordul se rupe, mai scrie EFE.

viewscnt
Afla mai multe despre
oleksandr kubrakov
ucraina
cereale