Ucraina impune noi reguli, "anti-abuz", pentru exporturile de alimente

Ucraina impune noi reguli, "anti-abuz", pentru exporturile de alimente
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2023

Ucraina va introduce înregistrarea obligatorie a companiilor care exportă produse alimentare, cu scopul de a preveni abuzurile, cum ar fi evaziunea fiscală la exportul de bunuri agricole esențiale, a anunțat guvernul într-o hotărâre publicată miercuri, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ucraina este unul dintre cei mai importanți producători și exportatori de alimente din lume, dar oficialii estimează că până la o treime din mărfurile destinate exportului ulterior sunt cumpărate în numerar și fără a plăti taxele necesare. O problemă suplimentară o reprezintă ascunderea ilegală sau întârzierea declarării veniturilor în valută cu ajutorul unor conturi deschise în afara Ucrainei, arată news.ro.

Turcia anunță venituri record din turism CITEȘTE ȘI Turcia anunță venituri record din turism

Conform noii proceduri, numai societățile care sunt înregistrate în Registrul Agrar de Stat, care sunt plătitoare de taxă pe valoarea adăugată, care nu au datorii fiscale sau întârzieri în returnarea veniturilor în valută se pot angaja în activități de export.

"Scopul acestui proiect pilot este de a crea condiții pentru prevenirea abuzurilor și încălcărilor legii în timpul exportului de bunuri", a declarat guvernul. Acesta a precizat că măsura va asigura, de asemenea, "protecția drepturilor entităților agricole care desfășoară activități economice fără a încălca legea".

Ucraina, care are mare nevoie de bani pentru războiul împotriva Rusiei, a încercat anterior să înăsprească controalele asupra exporturilor de cereale, iar în august, regiunea ucraineană sudică Odesa, care are porturi la Marea Neagră și la Dunăre, a introdus un mecanism de control al exporturilor de cereale. Mecanismul prevede că navele pot fi încărcate doar după o analiză preliminară a legalității originii cerealelor.

Grecia introduce bonusuri pentru cei care \ CITEȘTE ȘI Grecia introduce bonusuri pentru cei care "toarnă" evaziunea fiscală

Datele guvernamentale au arătat că exporturile de cereale ale Ucrainei în luna octombrie aproape s-au înjumătățit, de la 4,22 milioane de tone în anul precedent la 2,15 milioane de tone.

Ucraina a exportat un total de 8,9 milioane de tone de cereale în sezonul iulie-iunie 2023/24, în scădere de la 12,9 milioane în aceeași perioadă din 2022/23.

Comercianții și sindicatele agricultorilor au declarat că porturile ucrainene blocate la Marea Neagră și atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre sunt principalele motive pentru scăderea exporturilor.

În mod tradițional, Ucraina își expedia majoritatea exporturilor prin porturile sale de la Marea Neagră.

viewscnt
Afla mai multe despre
icraina
comert