Bulgaria construiește împreună cu consorțiul american Westinghouse un nou reactor nuclear

Bulgaria construiește împreună cu consorțiul american Westinghouse un nou reactor nuclear
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2023

Bulgaria a demarat, în baza unui acord încheiat cu consorțiul american Westinghouse, construcția celui ce-al șaptelea reactor la unica sa centrală nucleară (Kozlodui), care va permite reducerea dependenței țării de combustibilii nucleari din Rusia, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Astăzi va începe construcția celei de-a șaptea unități a centralei nucleare de la Kozlodui" a anunțat premierul bulgar, Nikolai Denkov, pentru postul public de radio BNR.

GALERIE FOTO Clădirea fostei unități militare unde au fost judecați soții Ceaușescu va fi reabilitată CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Clădirea fostei unități militare unde au fost judecați soții Ceaușescu va fi reabilitată

Situată la 180 de kilometri nord de Sofia, aproape de granița cu România, centrala nucleară de la Kozlodui funcționează în prezent doar pe bază de combustibil nuclear importat din Rusia și, cu două dintre cele șase reactoare active ale sale, generează între 35% și 40% din consumul electric al țării, cu o putere de 2.000 MW, scrie Agerpres.

Patru reactoare ale centralei, construite cu tehnologie sovietică în deceniul 1970, au fost închise la finele anului 2006 la cererea Uniunii Europene, la care Bulgaria a aderat în 2007.

Guvernul bulgar a semnat cu Westinghouse un acord pentru furnizarea de combustibil nuclear începând din 2024 și, în iunie, a semnat cu același consorțiu un contract preliminar pentru construirea noului reactor tip AP-1000.

Moldova a blocat accesul la peste 20 de site-uri media rusești CITEȘTE ȘI Moldova a blocat accesul la peste 20 de site-uri media rusești

Se estimează că noua capacitate, cu o putere de 1.000 MW, va fi gata până în 2033, a menționat Denkov, care a anunțat, în plus, planul privind construirea și a reactorului opt.

Pe 19 octombrie, Westinghouse a semnat o serie de memorandumuri cu furnizori bulgari pentru construirea unității șapte, cu perspectiva unei colaborări și în ceea ce privește instalarea reactorului opt, care, potrivit lui Denkov, se intenționează să fie construit în paralel. 

viewscnt
Afla mai multe despre
westinghouse
bulgaria