Ucraina pierde accesul la Marea Azov

Ucraina pierde accesul la Marea Azov
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2022

Ucraina a pierdut "temporar" accesul la Marea Azov, a anunțat vineri seara Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forțele ruse strâng lațul în jurul Mariupol (sud-est), principalului port ucrainean la Marea Azov, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Ocupanții au reușit parțial să obțină succes în districtul de operațiuni Donețk, privând temporar Ucraina de acces la Marea Azov", indică Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, citat de Agerpres.

Ministerul nu precizează în text dacă forțele ucrainene au redobândit ulterior accesul la mare.

Rusia anunțase vineri seara că forțele sale "strâng lațul" în jurul Mariupol, unde se estimează că 80% din spațiul locativ a fost avariat, iar sute de locuitori erau prinși sub dărâmăturile unui teatru bombardat de trupele rusești.

Armata rusă declarase că a reușit să intre în oraș și că lupte s-ar da chiar în centrul orașului Mariupol, asediat de zile întregi, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konașenkov, citat de AFP.

Preluarea controlului asupra Mariupol ar constitui un important punct de cotitură în conflict și ar permite Rusiei să asigure continuitate teritorială între forțele sale venite din Crimeea anexată (sud) și trupele din Donbas (est), acesta constituind un punct-cheie pentru controlul Crimeii și accesul la Marea Neagră.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
marea azov
rusia