Ucraina și Ungaria pregătesc o întâlnire între Zelenski și Orban

Ucraina și Ungaria pregătesc o întâlnire între Zelenski și Orban
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 dec 2023

Ucraina și Ungaria pregătesc o întâlnire în viitorul apropiat între președintele Volodimir Zelenski și premierul Viktor Orban, a declarat șeful de cabinet al liderului de la Kiev, în contextul în care relațiile dintre cei doi sunt destul de reci, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Lucrăm la organizarea unei întâlniri între cei doi lideri în viitorul apropiat", a declarat Andrii Iermak pe platforma X.

FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, își redeschid mai devreme hotelul din străinătate, prima investiție din afara țării. O proprietate istorică la care a stat și Churchill CITEȘTE ȘI FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, își redeschid mai devreme hotelul din străinătate, prima investiție din afara țării. O proprietate istorică la care a stat și Churchill

Șeful de cabinet a lui Zelenski a precizat că a avut o "convorbire telefonică productivă" cu ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

El a adăugat că au fost discutate și progresele Ucrainei pe calea integrării europene, scrie News.ro.

La începutul acestei luni, toate statele Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, au fost de acord să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina. Liderii blocului au ocolit opoziția lui Orban, făcându-l să părăsească sala atunci când a fost luată decizia. Dar liderii europeni nu au putut învinge rezistența lui Orban la revizuirea bugetului UE pentru a canaliza 50 de miliarde de euro către Kiev și se așteaptă să revină asupra acestei probleme la un summit de urgență pe 1 februarie.

Orban dorește ca finanțarea pentru Kiev să provină din afara bugetului UE. În plus, are nemulțumiri față de respectarea drepturilor minorității maghiare din Ucraina și nu e de acord cu furnizarea de ajutor militar și cu înăsprirea sancțiunilor aplicate Rusiei, țară cu care Budapesta are relații cordiale.

Menținerea unui dialog continuu la nivel înalt cu Ucraina este importantă pentru că dă speranța că ne putem îmbunătăți relațiile, iar noi suntem interesați să menținem cea mai bună cooperare posibilă cu toți vecinii noștri, a declarat, joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului exterior, pe pagina sa de Facebook.

Oficial rus: Veniturile din gaz ale Rusiei s-au prăbușit CITEȘTE ȘI Oficial rus: Veniturile din gaz ale Rusiei s-au prăbușit

În postarea sa, șeful diplomației ungare a confirmat că, în conformitate cu acordul lor de acum câteva săptămâni, a avut joi o convorbire telefonică cu Andrii Iermak.

“Este importantă menținerea unui dialog continuu la nivel înalt, deoarece ne dă speranța de a ne îmbunătăți relațiile și suntem interesați să menținem cea mai bună cooperare posibilă cu toți vecinii noștri. Desigur, nu ne vom schimba poziția noastră pro-pace, dar privesc cu speranță la întâlnirea noastră personală din ianuarie, deoarece acolo vom avea ocazia să discutăm cele mai presante probleme bilaterale”, a precizat ministrul ungar al afacerilor externe, citat de MTI.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
orban